ELA Správy Rôzne

V Česku NASNEŽILO, rúti sa k nám ANETT: Prinesie povodne a vietor, ktorý bude vyvracať stromy!

Nepriaznivé počasie, ktoré nás nadchádzajúce dni čaká, prinesie tlaková níž, ktorej dali nemeckí meteorológovia meno ANETT.

Ilustračný obrázok k článku V Česku NASNEŽILO, rúti sa k nám ANETT: Prinesie povodne a vietor, ktorý bude vyvracať stromy!
Zdroj: iMeteo.sk , TASR/František Iván

Tá prinesie vlnu lejakov, sneženia a povodní. Okrem toho nás však čaká aj výrazné ochladenie a silný nárazový vietor, ktorý môže vyvracať stromy, informuje iMeteo.sk.

Sneh aj vietor

ANETT, tak znie meno rozsiahlej tlakovej níže, ktorá sa aktuálne prehlbuje nad severným Jadranom a bude aj na Slovensku ovplyvňovať počasie až do pondelka.

Názov tejto tlakovej níži dali nemeckí meteorológovia, ktorí priradzujú meno každému tlakovému útvaru nad našou oblasťou.

„Táto tlaková níž prinesie rozsiahle problémy do celej strednej Európy, pričom nás čaká sneženie, povodne aj silný vietor. Teplé vody Jadranského a Stredozemného mora zvyšujú odpar vody. Vlhkosť sa následne dostáva do atmosféry a táto vlhkosť sa aktuálne prejaví aj na trvalom a výdatnom daždi v našej oblasti,“ dodáva iMeteo.

V Alpách aj Česku začalo snežiť

Intenzívna vlna zrážok od včerajšieho večera sužuje širokú oblasť Álp. Alpy zažívajú upršané počasie, no od severozápadu sa do celého nášho regiónu dostáva chladnejší vzduch až spoza polárneho kruhu, ktorý sa následne prejavuje na klesajúcej hranici sneženia.

Prvé sneženie na českých horách hlási Poledník na Šumave. Na kamere z Sumava.eu je viditeľný biely poprašok. Medzitým začalo snežiť aj v Alpách, kde dokonca hrozí kalamita.

Budú padať stromy

Stred tlakovej níže sa v priebehu víkendu vydá priamo nad naše územie, čím sa zvýrazní tlakový gradient a to zapríčiní výrazne silnejší vietor.

„Ten bude dosahovať v Rakúsku a na Morave silu až cez 80 km/h, no silný nárazový vietor sa očakáva aj u nás a to predovšetkým v okolí Bratislavy, Záhoria, Malých Karpát a Považia. Fúkať bude až do nedele a cez víkend to začne byť nebezpečné,“ avizuje iMeteo.

Výdatný dážď totiž rozmočí pôdu a stromy tak v podmáčanej pôde budú náchylné na silný vietor. Vietor môže ľahko vyvrátiť celé stromy aj s koreňmi. Na severozápade si preto dajte veľký pozor aj na vietor.

Ilustračné foto

Zdroj: imeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM