Aktualizované han Zo Slovenska

Zo zahraničia rovno do karantény! KEDY v nej nemusíte zostať celých 14 dní?

Zaočkované osoby, ktoré prídu na územie SR od pondelka (19. 4.) od 6.00 h, musia ísť do karantény. Ak však dostanú negatívny výsledok RT-PCR testu, karanténu môžu ukončiť.

Ilustračný obrázok k článku Zo zahraničia rovno do karantény! KEDY v nej nemusíte zostať celých 14 dní?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pôvodne Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informoval, že zaočkované osoby do karantény ísť nemusia.

Podľa ÚVZ SR sa teda izolácia v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení ukončuje pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 14. dňa alebo získaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

„Tento test možno podstúpiť kedykoľvek, netreba čakať osem dní od návratu zo zahraničia,“ zdôraznila hovorkyňa (ÚVZ) SR Daša Račková.

U detí do desiatich rokov sa pri bezpríznakovom priebehu izolácia ukončuje zároveň so skončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti.

Ste očkovaní?

Zaočkované osoby, ktoré prídu na Slovensko a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19, sa budú musieť preukázať tým, že od očkovania druhou dávkou vakcíny od spoločnosti Moderna alebo od konzorcia Pfizer/BioNTech uplynulo viac ako 14 dní, prípadne, že od podania prvej dávky vakcíny AstraZeneca uplynuli viac ako štyri týždne.

Prípadne musia vedieť preukázať, že prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami.

Ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 a bola zaočkovaná do 180 dní vektorovou alebo mRNA vakcínou a uplynulo najmenej 14 dní od podania prvej dávky, taktiež sa musí preukázať potvrdením o tejto skutočnosti.

Kde sa registrovať

Rovnako sa takíto ľudia musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko registrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o registrácii, ďalej musia mať potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie staršie ako 48 hodín alebo negatívny RT-PCR test nie starší ako 72 hodín.

Už je aj vyhláška

„Ostatné informácie o kľúčových zmenách v novej vyhláške boli komunikované korektne. Ešte raz sa ospravedlňujeme za nesprávny výklad a ďakujeme vám za upozornenie na nezrovnalosť,“ poznamenáva ÚVZ SR na Facebooku.

Všetky podmienky pri vstupe na územie SR od 19.4.2021 nájdete upresnené priamo vo vyhláške.

Čo všetko sa mení od pondelka?

UPRESNENIE ZVEREJNENÝCH INFORMÁCIÍ: REŽIM PRE OČKOVANÉ OSOBY ⚠️ Po zverejnení vyhlášky k hraniciam sme vo štvrtok...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, April 16, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM