TOS Lifestyle

Uvedomuje si riziká viac ako ostatní: Mikrobiologička prezradila, čo by nikdy NEZJEDLA!

Otrava jedlom? Väčšina ľudí sa zotaví do niekoľkých dní, no nie každý má to šťastie. Mikrobiologička prezradila, akým jedlám sa práve kvôli možným infekciám vyhýba.

Ilustračný obrázok k článku Uvedomuje si riziká viac ako ostatní: Mikrobiologička prezradila, čo by nikdy NEZJEDLA!
Zdroj: Unsplash.com

Primrose Freestone je klinická mikrobiologička z britskej University of Leicester. Prostredníctvom servera Theconversati­on.com sa podelila o svoje návyky, ako sa snaží predchádzať otrave jedlom.

Predsa len, ako mikrobiologička si viac uvedomuje riziká infekcií prenášaných potravinami ako väčšina ľudí. Tu sú niektoré z vecí, na ktoré si dáva ona osobne pozor. Čo a kde nikdy nejedáva?

Kde neje?

„Málokedy jedávam pod holým nebom, či už sú to pikniky alebo grilovačky, riziko otravy jedlom stúpa, keď si jedlo vezmete vonku,“ uvádza mikrobiologička.

Udržať si čisté ruky pri manipulácii s jedlom je podľa jej slov kľúčové. „Ale ako často nájdete tečúcu teplú vodu a mydlo v parku alebo v lese? Môžete použiť gély obsahujúce alkohol, sú lepšie ako nič, ale nezabijú všetky choroboplodné zárodky. Jedlo navyše láka množstvo lietajúcich a lezúcich zvierat, ako sú muchy, osy a mravce, z ktorých všetky môžu prenášať baktérie do jedla,“ vysvetľuje.

Radí tiež zaobstarať si na mäso teplomer, ktorý je podľa nej výborná investícia, aby ste sa vyhli otrave jedlom. „Nejedzte mäso, ak je jeho vnútorná teplota nižšia ako 70 °C ,“ prízvukuje.

Veľký pozor si dáva tiež v bufetových zariadeniach. Existuje podľa nej dvojhodinové pravidlo a teda že potraviny podliehajúce skaze sa stanú nebezpečné na konzumáciu do dvoch hodín, ak nie sú zakryté a chladené. Problém je v tom, že vo väčšine prípadov je ťažké odhadnúť, kedy boli potraviny vyložené pre hostí.

Čo neje?

Mikrobiologička tiež prezradila, akým pokrmom sa kvôli obavám z otravy vyhýba. „Vyzdvihla“ napríklad surové ustrice. „Je to preto, že ustrice sú filtračnými zdrojmi a môžu vo svojom tkanive koncentrovať baktérie, ako je vibrio a norovírus. Kontaminované ustrice nevyzerajú, nevoňajú ani nechutia inak, no napriek tomu vám môžu spôsobiť vážne ochorenie,“ ozrejmila.

Varuje aj pred ďalšími mäkkýšmi ako sú napríklad mušle. „Jem len mäkkýše, ktoré sú dobre uvarené, pretože teplo účinne zabíja škodlivé mikróby,“ podotýka.

Upozornila aj na balené listové šaláty, ktoré môžu obsahovať baktérie spôsobujúce nepríjemné ochorenia a ktoré ona sama z toho dôvodu nikdy nekupuje.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM