Zo Slovenska

AKTUÁLNE: Ústavný súd pozastavil výnimku hygienikov: Ľudia po jednej dávke prídu o výhodu

Zabudnite na ľahší prístup na Slovensko. Ústavný súd zrušil, čo nariadil hlavný hygienik na prechodné obdobie po prvej dávke.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Ústavný súd pozastavil výnimku hygienikov: Ľudia po jednej dávke prídu o výhodu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zaočkovaní jednou dávkou musia ísť po príchode na Slovensko minimálne na 5 dní do karantény. Rozhodlo o tom v utorok plénum ÚS SR na neverejnom zasadnutí. Týmto sa pozastavila výnimka uľahčujúcu vstup na naše územie ľuďom s jednou dávkou vakcíny.

Ide už ale o druhé rozhodnutie Ústavného súdu k pravidlám na hraniciach za posledný mesiac. Teraz upravuje vyhlášku, ktorá sa menila v dôsledku jeho prvého rozhodnutia spred dvoch týždňov.

Rozhodnutie však ešte nie je účinné. Bude až keď sa zverejní v zbierke zákonov, môže sa to stať v nasledujúcich dňoch.

„Pozastavuje účinnosť paragrafu 9 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, uverejnenej 16. júla 2021,“ uvádza sa v tlačovej správe. Návrhu na pozastavenie účinnosti vo zvyšnom rozsahu súd nevyhovuje.

„Zatiaľ nemáme k dispozícii znenie uznesenia Ústavného sudu SR. Potrebujeme sa s ním oboznámiť a situáciou sa budeme zaoberať. Do účinnosti predmetného uznesenia platí súčasný režim na hraniciach,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na Ústavný súd (ÚS) SR sa opätovne obrátila opozícia 19. júla. Vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate na Slovensko do povinnej 14-dňovej karantény, považuje za protiústavnú. Podanie podporil Smer-SD i nezaradení poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD.

ilustračné foto

Viac správ

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM