Umyté ovocie nemusí byť bez CHÉMIE: Zvyšky pesticídov pod šupkou odstránite TAKTO!
Tiež ste sa domnievali, že ovocie stačí dobre umyť pod tečúcou vodou? Ak sa obávate chémie pod šupkou, ostáva vám jediná možnosť.
Nová štúdia preukázala zvyšky pesticídov na umytom ovocí. Odborníci ako príklad uviedli jablká – do obľúbeného ovocia sa chémia dostala cez šupku. Informuje o tom People.
Keď voda nestačí
„Pesticídy prenikajú vrstvou šupky do vrstvy dužiny,“ uvádza sa v najnovšej správe publikovanej v časopise American Chemical Society. Vedci v nej upozorňujú na to, že zvyšky chémie môžu ostať na ovocí aj potom, keď sa umyjete pod tečúcou vodou. Autori štúdie uviedli, že sa nesnažia nikoho vystrašiť prítomnosťou pesticídov v potravinách, no chcú skôr poskytnúť návod, ako sa im najlepšie vyhnúť.
„Táto štúdia, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou potravín, sa snaží poskytnúť spotrebiteľom poradenstvo zamerané na zdravie,“ vysvetlil profesor Dongdong Ye z Čínskej školy materiálovej vedy a chémie na univerzite Anhui. Informuje o tom The Guardian.
Iné znepokojujúce výsledky publikoval v máji tohto roku portál Consumer Reports. Vedci upozornili na to, že niektoré potraviny obsahujú podľa ich slov nezdravé množstvo chemikálií, ktoré presahujú stanovené normy v USA: „Naše nové výsledky sú ako červené vlajky. Pesticídy predstavovali významné riziko v 20 % potravín, ktoré sme skúmali – vrátane obľúbených jedál – ako sú paprika, čučoriedky, zelené fazuľky, zemiaky a jahody.“
Obávate sa chémie? Preventívne sa môžete tohto rizika zbaviť jediným spôsobom. Prečítate na druhej strane.