Rastislav Búgel Technológie

Umelá inteligencia Google je PREPADÁK: Ľuďom s depresiou radí, aby SKOČILI z mosta!

Do syra na pizzu pridajte lepidlo a každý deň zjedzte kamienok. Aj toto ľuďom radí nová umelá inteligencia od Google.

Ilustračný obrázok k článku Umelá inteligencia Google je PREPADÁK: Ľuďom s depresiou radí, aby SKOČILI z mosta!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Internetový gigant Google má poriadny problém. Ako sa najnovšie ukázalo, jeho nová funkcia vyhľadávania „AI Overviews“ založená na umelej inteligencii poskytuje ľuďom šialené výsledky.

Zašlo to až tak ďaleko, že na sociálnych sieťach sa množia diskusie, kde ľudia pridávajú neuveriteľné výsledky, ktoré im nástroj na vytváranie stručných prehľadov vyhľadávania odporúčal.

Google experimentálnu funkciu predstavil ako nástroj, ktorý ľuďom pomôže zhrnúť výsledky, aby sa nemuseli preklikávať desiatkami odkazov.

Šialené odpovede

Keď niekto vyhľadával, či na Mesiaci pristáli mačky, umelá inteligencia Google odpovedala: "Áno, astronauti sa stretli s mačkami na Mesiaci, hrali sa s nimi a poskytovali im starostlivosť.“

Niekto iný vyhľadával návod, čo má robiť, keď sa mu horúci syr zošmykáva z práve dopečenej pizze. A výsledok?

Podľa AI Overviews má do syra pridať lepidlo!

Ďalší dostal odpoveď, že pytón je cicavec, inému zase nesprávne uviedlo, že bývalý americký prezident Barack Obama je moslim.

Zašlo to však ešte ďalej. Umelá inteligencia od Google poradila, aby ľudia každý deň zjedli aspoň jeden kamienok, pretože vraj „kamene obsahujú minerály a vitamíny potrebné pre zdravie.“

Kým vymenované príklady mohli znieť vtipne, v ďalšom prípade umelá inteligencia poriadne prestrelila. Keď sa jej totiž niekto opýtal, ako má bojovať s depresiou, poradila mu, že by mohol skočiť z mosta Golden Gate.

Čo na to Google?

Odborníci už vyzvali, aby Google svoj nástroj čo najskôr vypol. Hovorca spoločnosti pre BBC uviedol, že v týchto prípadoch ide o ojedinelé pochybenia. Trval však na tom, že funkcia pracuje spoľahlivo.

„Príklady, ktoré sme videli, sú vo všeobecnosti veľmi neobvyklé otázky a nereprezentujú skúsenosti väčšiny ľudí. Prevažná väčšina AI Overviews poskytuje vysoko kvalitné informácie,“ uviedol s tým, že chybné výsledky vyhľadávania odstránili a zabezpečili nápravu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM