Rastislav Búgel Zo zahraničia

Ubytovanie v Chorvátsku pre novú daň ZDRAŽIE: Prenajímatelia hrozia, že na mesiac úplne ZATVORIA

Vďaka novej dani sa ubytovanie v Chorvátsku predraží. Navyše, budúcoročnú sezónu môže paralyzovať štrajk prenajímateľov.

Ilustračný obrázok k článku Ubytovanie v Chorvátsku pre novú daň ZDRAŽIE: Prenajímatelia hrozia, že na mesiac úplne ZATVORIA
Zdroj: Dnes24.sk

V Chorvátsku je poriadne dusno. Najnovšie informácie totiž poriadne pobúrili menších poskytovateľov súkromného ubytovania, ktorých služby využívajú aj tisíce dovolenkárov zo Slovenska.

Čo sa deje?

Ako na základe chorvátskych médií informujú tvnoviny.sk, na budúci rok by už ubytovanie v súkromí nemuselo byť také výhodné. Krajina chce totiž zvýšiť daň z nehnuteľností.

Chorvátska asociácia rodinného ubytovania, ktorá združuje prenajímateľov malých bytov a apartmánov, však podľa denníku Slobodna Dalmacija upozorňuje, že tento krok môže byť pre mnohých z nich likvidačný.

"Nebude sa platiť za dlhodobý prenájom, ale za krátkodobý. Je to teda dvojité zdanenie, pretože za rovnakú činnosť už platíme daň z príjmu paušálnou čiastkou za lôžko v rozmedzí 0,6 až ôsmich eur za meter štvorcový ročne,“ vraví predstaviteľ spomenutej asociácie Goran Prskalo.

"Nie sme proti dani z nehnuteľností, ale nesúhlasíme s navrhovanými riešeniami pre rodinné ubytovanie v cestovnom ruchu. Podľa nás zabrzdí ponuku tohto ubytovania, vďaka ktorému je práve Chorvátsko jednou z najvyhľadáva­nejších krajín v Európe,“ nechala sa počuť tajomníčka asociácia Ana Brničevićová.

Výrazné zvyšovanie

Tvnoviny.sk upozorňujú, že v najvyhľadáva­nejších častiach Chorvátska sa má daň pohybovať medzi 150 a 300 eurami. Pri ubytovaní v druhej skupine od 100 do 200 eur a v najmenej rozvinutých turistických regiónoch potom od 20 do 100 eur za lôžko.

Istra24.hr pripomína, že spodná hranica pre stanovenie výšky dane pri krátkodobých prenájmoch v najrozvinutejších oblastiach sa zvyšuje o 653 percent, v druhej skupine o 402 percent a v tretej o 51 percent.

Podľa asociácie sa dvojité zdanenie premietne do nárastu cien za ubytovanie. Situácia je vážna a poskytovatelia „súkromného ubytovania“ v apartmánoch a podobne zvažujú právne kroky. Navyše, ohrozená môže byť aj budúcoročná sezóna.

Pohrozili dočasným zatvorením

„Padli mnohé návrhy. Napríklad že budúci rok počas sezóny sa všetci rozhodneme celý mesiac neprenajímať. Tak uvidíme, ako to zasiahne cestovný ruch a štátny rozpočet. Mohli by sme si ísť na mesiac oddýchnuť,“ dodal pre 24sata.hr Prskalo.

O tom, že ide o daň, ktorá má získať peniaze od prenajímateľov „dovolenkových“ nehnuteľností svedčí aj fakt, že sa nebude vzťahovať na nehnuteľnosti, ktoré sú neobývateľné, niekto v nich trvalo býva alebo sú v dlhodobom prenájme aspoň na desať mesiacov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM