ELA Magazín Cestovanie

Turista sa vybral do mesta iba v TESNÝCH zelených plavkách: Domáci idú ŠTRAJKOVAŤ!

Obyvatelia Mallorky sú voči turistom podráždení už nejaký ten rok. Vadia im opilci, hlučné párty, nekultúrne správanie a aj nevhodné oblečenie mimo pláže. Muž, ktorý sa po meste promenádoval v plavkách, ich poriadne vytočil.

Ilustračný obrázok k článku Turista sa vybral do mesta iba v TESNÝCH zelených plavkách: Domáci idú ŠTRAJKOVAŤ!
Zdroj: Reprofoto/Majorca Daily Bulletin - Pedro

V zelených plavkách po meste

"V piatok ráno nemenovaný turista nakupoval na hlavnej triede v Palme, mal na sebe iba tesné zelené plavky a vyzeral, že mu to vôbec nevadí,“ napísal denník Majorca Daily Bulletin.

Miestne zákony pritom zakazujú chodiť na verejnosti s odhalenou hruďou.

Už pred dvoma rokmi reštaurácie zaviedli pred vstupmi QR kódy, aby si ich zákazníci cez mobil načítali a mohli skontrolovať, či sú vhodne oblečení. A tak zistia, že odev, ktorý sa bežne nosí na pláži, je vnútri stravovacích zariadení zakázaný.

Majitelia tým chceli odradiť nevhodne oblečených turistov, ktorí najčastejšie konzumujú priveľké množstvá alkoholu. Ide o plavky, tielka, maškarné kostýmy, ktoré sa nosia na rozlúčkach so slobodou, ale aj doplnky, ktoré sa dajú kúpiť na každom kroku od pouličných predajcov, ako slnečné okuliare, klobúky, parochne.

Budú štrajkovať

Dotyčný turista miestnych obyvateľov preto zelenými plavkami oprávnene pobúril. „Mal pri sebe iba niečo, čo vyzeralo ako uterák a telefón, môžeme sa len domýšľať, kde mal schovanú peňaženku,“ píše ďalej denník a priložil aj fotografie, ktoré zdieľal na sociálnych sieťach obyvateľov neďalekého Llucmajoru menom Pedro.

Koncom tohto mesiaca budú preto protesty proti turistike. Uskutočnia sa v sobotu 25. mája v Palme, hlavnom meste Mallorky, píše denník Mallorca Daily Bulletin. Miestne noviny uvádzajú, že organizátori zvolali protest, aby turistom povedali jasné DOSŤ!

„Musíme vyjsť do ulíc. Aby sme povedali dosť preľudneniu turistov, aby sme povedali dosť ničenia územia, aby sme povedali dosť nedostatočnej ochrane ľudí, ktorí na ostrovoch žijú,“ uvádza sa v správe organizátorov protestu.

Ďalšie zákazy

Regionálna vláda zakázala aj nočný predaj alkoholu a sprísnila jeho konzumáciu na turisticky najviac vyhľadávaných miestach na španielskych ostrovoch Malorka a Ibiza. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Nové opatrenia sú súčasťou úsilia obmedziť nadmerné množstvo turistov. Týkajú sa oblastí Llucmajor, Palma a Calviá na Malorke a Sant Antoni de Portmany na Ibize. Úrady na týchto miestach zakázali predaj alkoholu v čase od 21:30 h do 08:00 h.

Pre tieto oblasti platí aj zákaz plavby tzv. párty lodí vo vzdialenosti menšej ako jedna námorná míľa (1852 m) od pevniny. Turisti nemôžu v týchto oblastiach z lodí vystupovať ani na ne nastupovať, skonštatoval denník Majorca Daily Bulletin.

Nová vyhláška baleárskej vlády rozširuje už existujúci zákon z roku 2020, ktorý zakázal tzv. happy hours (znížené ceny alkoholu v baroch v určitých časoch), organizované hromadné navštevovanie barov, ponuku dvoch alkoholických nápojov za cenu jedného, predaj alkoholu v obchodoch medzi 21:30 a 08:00 h a propagáciu „párty lodí“ na určitých miestach.

Budú dávať pokuty

Vláda už predtým varovala turistov, že budú pokutovaní za nevhodné správanie. Za pitie alkoholu na verejnosti, na ktorom sa podieľa veľký dav ľudí, a ktoré narúša spolužitie a pokoj hrozí pokuta vo výške 750 až 1.500 eur.

V prípade vážneho porušenia zákazu môže byť pokuta navýšená až na 3.000 eur, informuje internetová stránka Canarian Weekly.

Starosta mesta Palma de Mallorca Jaime Martínez uviedol, že jedným z jeho cieľov je „napraviť necivilné správanie“. Opatrenia budú platiť iba do 31. decembra 2027. Vláda vyjadrila presvedčenie, že neskôr už nebudú potrebné.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM