Aktualizované han Zo zahraničia

TUHÉ boje o Kyjev, MASAKER v Charkove a prekazený atentát na ukrajinského prezidenta! FOTO

Ukrajina má za sebou ďalšiu náročnú noc. Môže za mohutné bombardovanie zo strany ruských vojakov, po ktorom zostala v Charkove spúšť a hlásia aj mŕtvych.

Ilustračný obrázok k článku TUHÉ boje o Kyjev, MASAKER v Charkove a prekazený atentát na ukrajinského prezidenta! FOTO
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Druhé kolo rusko-ukrajinských mierových rozhovorov by sa malo uskutočniť už dnes.

Dlhá noc

Zelenskyj to povedal pred nočným peklom, ktoré spustili Rusi formou mohutného ostreľovania na viacerých miestach krajiny. Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje.

Pri leteckom útoku, ktorý zrejme uskutočnila ruská armáda, bola včera zasiahnutá hlavná televízna veža v Kyjeve, čím sa prerušilo vysielanie niektorých ukrajinských štátnych médií. Pri incidente zahynuli piati ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia.

Ukrajinský Mariupoľ hlási 128 zranených, za čo môže ostreľovanie ruských inváznych vojsk. V meste sa však podarilo obnoviť dodávky elektriny, o čom informoval portál Kyiv Independent.

Ukrajinci tvrdia, že sa im podarilo zneškodniť ruský konvoj, v ktorom bolo až 800 kusov ťažkej techniky.

Peklo v Charkove

Aj tak by sa dala pomenovať posledná noc v druhom najväčšom meste Ukrajiny. Charkov, v ktorom žije 1,5 milióna obyvateľov, má za sebou ťažké ostreľovanie. V centre Charkova raketa v utorok zasiahla budovu miestnych úradov na tamojšom Námestí slobody, ktoré je vôbec najväčším námestím na Ukrajine, informovali miestne médiá, podľa ktorých raketa zabila najmenej šesť ľudí.

Ruské rakety zasiahli mesto už v pondelok, keď si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych, desiatky zranených a 87 zničených budov.

Útok na hlavné námestie Charkova si podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka vyžiadal najmenej desať obetí a 35 zranených.

„Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove… a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.

Boj o Cherson

Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC. Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta.

„Boje stále pokračujú a okupácia nášho mesta už začala,“ povedal chersonský starosta pre miestnu rozhlasovú stanicu.

Podľa jeho slov už v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov. Miestne úrady sa podľa neho snažia, aby sa obyvatelia evakuovali alebo uchýlili do krytov. Podľa jedného z predstaviteľov miestnej samosprávy si už ruský útok na Cherson vyžiadal zhruba 200 obetí.

Zmarený atentát

Informáciu o pripravovanom atentáte na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského priniesla Ukrajinská pravda. Podľa portálu sa podarilo neutralizovať čečenskú vojenskú jednotku, ktorej cieľom bolo zavraždenie prezidenta.

Prekaziť atentát sa mal vďaka príslušníkovi ruskej federálnej bezpečnostnej služby. Ten totiž poskytoval ukrajinskej tajnej službe detailné informácie o tom, čo a kde má čečenská jednotka vykonávať. Vraj nebol nijako motivovaný, teda okrem odporu k ruskej vojenskej operácie na území Ukrajiny.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Ukrajina sa prebudila do nového rána
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM