Monika Hanigovská Magazín

TŔPNUTIE rúk alebo nôh môže byť NEBEZPEČNÉ: Kedy a prečo navštíviť lekára?

Tŕpnutie končatín nemusí byť len nepríjemným a obťažujúcim javom. Tieto príznaky môžu byť signálom vážnej choroby.

Ilustračný obrázok k článku TŔPNUTIE rúk alebo nôh môže byť NEBEZPEČNÉ: Kedy a prečo navštíviť lekára?
Zdroj: pixabay.com

Pociťujete v rukách či nohách nepríjemné mravčenie, tŕpnutie, pulzovanie alebo brnenie? Takéto stavy môžu byť príznakmi viacerých ochorení. Ktorých?

1. Nebezpečná diabetická neuropatia

„Brnenie, necitlivosť, bolesť v rukách, nohách, rukách alebo chodidlách – to všetko sú bežné príznaky diabetickej neuropatie alebo poškodenia nervov. Hoci mravčenie, necitlivosť alebo bolesť v končatinách sú bežnými príznakmi neuropatie, iní pacienti s touto chorobou nemusia pociťovať žiadne príznaky. K poškodeniu nervov môže dôjsť aj vo vnútorných orgánoch, ako je srdce alebo tráviaci trakt,“ informuje o tom portál everydayhealth­.com. Často sa v súvislosti s týmito príznakmi tiež vyskytujú problémy s rovnováhou.

2. Hormonálna nerovnováha

Je možné, že vaše telo reaguje na hormonálne zmeny. Brnenie dokáže naštartovať nesprávna funkcia štítnej žľazy, menopauza, antikoncepcia, tehotenstvo ale aj nedostatok vitamínov a minerálov. Ešte predtým, ako sa odhodláte vyhľadať odborníka, obohaťte svoju stravu o vitamíny a minerály. Ak to nepomôže, vyhľadajte odbornú pomoc.

3) Raynaudov syndróm

Máte často ľadové ruky a po zahriatí v nich pociťujete brnenie alebo nepríjemné pulzovanie? Je možné, že trpíte vzácnym Raynaudovým syndrómom. Je to ochorenie, pri ktorom sa cievky na rukách a nohách rýchlo zužujú. Rovnaká reakcia môže nastať pri strese či pustenej klimatizácii. Snažte sa udržiavať končatiny vždy v teple a ak je vonku zima, noste rukavice. Zbytočne neostávajte tam, kde pociťujete zimu a chlad. Brnenie môžete zmierniť aj pomocou hrejivých gélov.

4) Pozor na prácu

Aj sedavou prácou za počítačom sa môžete dopracovať k „mravčeniu“ či tŕpnutiu rúk. Syndróm karpálneho tunela zmiernite prestávkami, cvičeniami a masážou. Ak tieto techniky nezaberú, určite navštívte lekára. Tento syndróm môže v pokročilom štádiu vyriešiť aj operácia.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM