Rastislav Búgel Zo Slovenska

Toto nevyzerá dobre! Cena základnej potraviny na Slovensku výrazne STÚPA

Cena jednej zo základných potravín sa šplhá poriadne vysoko. Navyše, nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Toto nevyzerá dobre! Cena základnej potraviny na Slovensku výrazne STÚPA
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Určite si na to spomenie každý. Keď pred časom do obchodov prišlo extrémne zdražovanie, jednou z položiek, ktorej cena raketovo stúpala, bolo obyčajné maslo. Ako informujú tvnoviny.sk, na vrchole zdražovania stálo 250 g masla priemerne až neuveriteľné 4 eurá.

Keď mimoriadna inflácia opadla, cena masla sa znížila až na úroveň 1,5 eura. Takúto hodnotu dosiahla potravina približne pred rokom.

Postupný rast

Hoci tento rok začal poklesom ceny masla, v máji prišlo k zmene. Ako upozorňuje server, o niekoľko mesiacov sa najlacnejšie maslo predáva v obchodoch už za 2,5 eura, v akcii za dve eurá.

„Rastovú krivku potvrdzujú aj najnovšie dáta štatistického úradu, ktoré zverejnil v pondelok. V júli, teda pred mesiacom, stálo v priemere dve eurá a tridsať centov. V medziročnom porovnaní je teda drahšie o 50 centov,“ uvádzajú tvnoviny.sk.

Má to niekoľko dôvodov

Dôvodom môže byť slabá ponuka vo svete a cena masla na burze sa podľa odborníka aktuálne obchoduje v blízkosti historických maxím.

„Navyše, prichádzame postupne do sviatočnej sezóny pečenia, čo znamená, že pekári sa začínajú pripravovať na sezónu a nakupujú maslo,“ vraví komoditný analytik Marek Nemky. Ako podotkol, spracovatelia mlieka vo svete sa počas posledných rokov viac sústredili na výrobu syrov. To odsunulo maslo na „vedľajšiu kolaj“. Uvádza tiež, že na burzách mierne narástla aj cena mlieka, čo sa odrazilo aj na vyšších cenách masla.

Keďže cena masla stúpla, no dopyt sa neznížil, hodnota potraviny ostáva na vysokých úrovniach. „Zvýšené ceny si samozrejme všimnú aj výrobcovia, ktorí následne alokujú kapitál opätovne do výroby masla, čím spôsobia dodatočnú ponuku na trhu a cena tak poklesne,“ dodáva Nemky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM