Cestovanie

Toto je dedina, ktorá sa objavuje len raz za niekoľko desaťročí: KEDY ju svet znova uvidí?

Po troch desaťročiach sa v roku 2024 mala znova objaviť pozoruhodná talianska dedina. Nestalo sa tak, zvedavci z celého sveta si ešte budú musieť počkať.

Ilustračný obrázok k článku Toto je dedina, ktorá sa objavuje len raz za niekoľko desaťročí: KEDY ju svet znova uvidí?
Zdroj: comune.vagli-sotto.lu.it

Fabbriche di Careggine je niečo ako talianska Atlantída. Malebná dedina mala kedysi stovky obyvateľov, neskôr skončila vo vodách vodnej nádrže. Tu a tam sa však objaví. A práve tento rok to malo byť prvýkrát po viac ako troch desaťročiach.

História dediny

Dedina sa nachádza, resp. sa nachádzala v provincii Lucca v Toskánsku, asi hodinu a pol severne od Pisy. Jej história siaha do 13. storočia. Usadili sa tam kováči, ktorí ťažili železnú rudu z neďalekej hory Monte Tambura.

V 17. storočí sa vo Fabbriche di Careggine nachádzal jeden z najvýznamnejších závodov na výrobu železa v Taliansku. Informuje o tom web susednej obce Vagli di Sotto.

Museli sa vysťahovať

V štyridsiatych rokoch 20. storočia museli obyvatelia opustiť svoje domovy a presťahovať sa do spomínanej susednej obce. Uvoľnili tak miesto výstavbe gigantickej vodnej priehrady, najväčšej v Toskánsku.

Ako to, že sa dedina zriedkavo objaví? Od zániku obce v roku 1953 sa vynorila štyrikrát a vysvetlenie je jednoduché. V rámci údržby priehrady sa vypúšťa voda.

Nový termín

Doteraz bola vypustená v rokoch 1958, 1974, 1983 a naposledy v roku 1994. Vynorená dedina sa stala atrakciou, v poslednom spomínam roku na miesto prúdili státisíce turistov. A v tej dobe ešte svet nepoznal silu internetu a sociálnych sietí.

V tomto roku sa mala vynoriť znova. Mala, ale nestalo sa tak. Tak ako niekoľkokrát predtým, aj tentoraz sa to odložilo. Ide o mimoriadne náročnú operáciu aj kvôli klimatickým zmenám a počíta sa tiež s bezprecedentnou inváziou turistov.

Vôľa kompetentných to celé uskutočniť tam však podľa talianskych médií je a nahlas sa hovorí o roku 2026. No, ktovie…

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM