Topoľčianec prezradil recept na špeciálnu medicínu: Urobte si doma likér zo zelených orechov!
Počuli ste už niekedy o orechovom likéry? Nejde o žiadny nápoj zo supermarketu, ale o špeciálnu domácu medicínu, ktorá pomáha pri rôznych ťažkostiach. V týchto dňoch máme poslednú možnosť v roku na jeho prípravu. O recept sa s nami podelil Topoľčianec Ivan.
Ivan Klbik z neďalekých Topoľčianok je známym milovníkom histórie a kultúry nášho regiónu. Ku kultúrne neodmysliteľne patria i rôzne špeciálne recepty našich starých mám, na ktoré je náš región naozaj bohatý. Keďže momentálne vrcholí sezóna „zelených orechov“, rozhodol sa snami podeliť o zaujímavý recept na takzvaný orechový likér, ktorý sa do nášho regiónu dostal až z ďalekého Švajčiarska.
„Túto medicínu pripravovali kedysi už naše babičky, v Čechách ju poznajú ako Ořechovka, v severnom Taliansku a Švajčiarsku, kde má svoje korene, sa volá Nocino. Podporuje trávenie, zažívanie a chuť k jedlu,“ vysvetľuje Ivan.
Orechový likér
- nedozreté, zelené orechy
- škorica
- aníz
- vanilkový struk
- cukor
- alkohol (vodka)
Postup prípravy
Jeho príprava nie je vôbec zložitá. „Potrebujeme nedozreté, zelené orechy. Tie nakrájame na štvrťky alebo plátky. Naložíme do pohára, pridáme celú škoricu, aníz a vanilkový struk. To celé zalejeme alkoholom zriedeným s cukrom v pomere 1:1, necháme 5–6 týždňov luhovať a prelejeme do fliaš,“ opisuje Ivan prípravu.
A čo nám z toho vznikne? „Výsledkom je tmavohnedý horký likér, ktorý užívame nalačno, prípadne pri žalúdčných problémoch, maximálne však jednu polievkovú lyžicu alebo tzv. gambáčik denne,“ povedal Ivan na záver.
Foto: Ivan Klbik