VOCH Zo Slovenska

Test potrebný k návšteve lekára by mohol byť zadarmo

Antigénové testy, ktoré potrebujú nezaočkovaní pri návšteve viacerých zdravotníckych zariadení, by mohli byť zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Test potrebný k návšteve lekára by mohol byť zadarmo
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V utorkovej relácii televízie Markíza Na telo plus to pripustil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Táto vec sa rieši. Myslím si, že prístup k zdravotnej starostlivosti by mal mať každý. Teraz riešime s nemocnicami, či je technicky možné, aby si zriadili vnútri nemocnice odberné miesto pre potreby nemocnice, aby si nemuseli robiť testy za päť eur,“ povedal Lengvarský.

Vstup do nemocníc

Ministerstvo zdravotníctva vydalo začiatkom septembra usmernenie k testovaniu pacientov aj zamestnancov v nemocniciach a ambulanciách. Vstup do nemocníc či ambulancií môže byť podmienený testovaním na prítomnosť nového koronavírusu v prípade, že lekár nerozhodne inak.

Opatrenie by sa nemalo týkať plne zaočkovaných osôb.

Cieľom usmernenia účinného od 8. septembra je nastavenie spôsobu testovania pacientov u všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Čítajte aj:

Prenos infekcií

Rezort zdravotníctva tento krok zdôvodnil napríklad tým, že zdravotnícke zariadenia sú jedným z miest, v ktorých môže dochádzať k prenosu infekcie od pacienta na iného pacienta a tiež od pacienta na zdravotnícky personál alebo opačne.

Viaceré zdravotnícke zariadenia pre TASR potvrdili, že sa riadia usmernením rezortu zdravotníctva.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM