Zo Slovenska

Teplota na Slovensku poriadne kolíše: Padol aj 62 rokov starý REKORD

V roku 2023 je podľa SHMÚ dynamika zmien charakteru počasia na začiatku jari veľmi výrazná.

Ilustračný obrázok k článku Teplota na Slovensku poriadne kolíše: Padol aj 62 rokov starý REKORD
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

V minulom týždni zaznamenali meteorológovia zatiaľ najvyššie teploty vzduchu v tomto roku. Aktuálne je pre počasie na Slovensku charakteristické výrazné kolísanie teplotných podmienok. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v rámci klimatologického zhodnotenia 10. týždňa.

Teplotný rekord

„Nápadné nie sú iba rozdiely medzi dosiahnutými najvyššími a najnižšími hodnotami teploty vzduchu v jednotlivých vlnách oteplenia, respektíve ochladenia, ale aj ich frekvencia,“ skonštatoval SHMÚ.

Vo štvrtok (9. 3.) dosiahla teplota vzduchu najvyššiu hodnotu na Slovensku v Gabčíkove, a to 18,1 stupňa Celzia. Krátka vlna výrazného oteplenia vyvrcholila v piatok (10. 3.), keď teplota dosiahla na stanici Kuchyňa letisko 20 stupňov. Prekonal sa tak 62 rokov starý rekord z 20. marca 1961, keď tu namerali 19,1 stupňa.

V roku 2023 je podľa SHMÚ dynamika zmien charakteru počasia na začiatku jari veľmi výrazná. V utorok (7. 3.) bola minimálna teplota v Kuchyni na letisku mínus 2,6 stupňa, v piatok dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 20 stupňov a v nedeľu ráno (12. 3.) tam bol pomerne silný mráz, teplota klesla v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom na mínus 6,9 stupňa. Nezvyčajne premenlivý charakter počasia v piatok potvrdili aj búrky, ktoré boli na niektorých miestach Slovenska veľmi silné.

Sucho na Slovensku

Aktuálne je začínajúce až mierne sucho na juhozápadnom Slovensku, pričom v povrchovej vrstve pôdy už SHMÚ monitoruje na Záhorí, v oblasti Bratislavy a Malých Karpatoch výrazné sucho. Deficit pôdnej vlahy je do mínus 40 milimetrov ojedinele na juhozápadnom Slovensku. V okolí Bratislavy a Pezinka je deficit lokálne do mínus 60 milimetrov. Nadbytok vlahy je najvyšší v okolí Štúrova a na Spiši a Šariši, a to plus 40 až 60 milimetrov.

Veľmi sucho z hľadiska stavu meteorologického sucha je v Bratislave, Senici a Hurbanove. Mierne vlhko je len v Čadci. Deficit zrážok za posledných 90 dní je najvyšší v Bratislave na letisku, a to mínus 25 milimetrov. V Kuchyni je to mínus 15 a v Bratislave na Kolibe mínus 11 milimetrov. Nadbytok zrážok je podľa SHMÚ najvyšší v Oravskej Lesnej (plus 92 milimetrov) a Tisinci (plus 89 milimetrov).

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM