Zo zahraničia

VIDEO: Tehotnej žene odopreli interrupciu mŕtvych plodov: Umierala vo veľkých bolestiach!

Príbuzní zosnulej matky troch detí, ktorá bola v prvom trimestri a čakala dvojičky, vzniesli voči ošetrujúcim lekárom vážne obvinenia.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Tehotnej žene odopreli interrupciu mŕtvych plodov: Umierala vo veľkých bolestiach!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Poľskom, ktoré sa tituluje ako silno kresťanská krajina, otriasa prípad ženy, ktorú doslova zabila legislatíva. Mladá žena v utorok (25. 1.) zomrela v nemocnici potom, čo jej lekári odopreli interrupciu aj napriek tomu, že plodom už niekoľko dní nebilo srdce.

Vyšetrovanie úmrtia 37-ročnej tehotnej Poľky prevzala tamojšia štátna prokuratúra, ktorá preskúma podozrenie zo zanedbania lekárskej starostlivosti.

Neodvážili sa

Príslušný odbor prokuratúry v Katoviciach preverí tri kliniky, na ktorých bola žena, pochádzajúca z mesta Čenstochová na juhu Poľska, v poslednej dobe hospitalizovaná, píše agentúra DPA.

Príbuzní zosnulej matky troch detí, ktorá bola v prvom trimestri a čakala dvojičky, vzniesli voči ošetrujúcim lekárom vážne obvinenia.

Tvrdia, že dôsledku prísnej protiinterupčnej legislatívy sa lekári neodvážili vykonať interrupčný zákrok, ktorý mohol žene zachrániť život.

„Celý ten čas v nej boli rozkladajúce sa telá nenarodených synov. Nezabudli však včas zavolať kňaza, aby na oddelenie prišiel usporiadať deťom pohreb," napísala rodina v emotívnej výpovedi.

„Je to dôkaz, že súčasná vláda má na rukách krv," tvrdí Agnieszkyna rodina, ktorá zároveň zverejnila video, na ktorom je žena krátko pred smrťou.

Ako napísala sestra zosnulej na sociálnych médiách, ženu previezli do nemocnice koncom decembra s bolesťami brucha a zvracaním.

Lekári 23. decembra podľa jej slov konštatovali odumretie jedného plodu, ktorý však z maternice neodstránili.

Otrava krvi

O sedem dní neskôr odumrel i druhý plod. Krátko po zákroku, počas ktorého jej z tela vyňali oba mŕtve plody, žena dostala otravu krvi a jej stav sa rýchlo zhoršoval.

Zomrela v utorok 25. januára. „Po úmrtí prvého dieťaťa 23. decembra sa rozhodlo počkať, aby bola (zachovaná) šanca na záchranu druhého dieťaťa,“ uviedla nemocnica vo vyhlásení. Napriek úsiliu lekárov sa to však nepodarilo, dodala nemocnica s tým, že po úmrtí druhého plodu sa rozhodli tehotenstvo ukončiť.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Tento prípad pripomenul mnohým Poliakom osud 30-ročnej ženy z mesta Pszczyna, ktorá zomrela vlani v novembri v dôsledku septického šoku.

Čakali, kým zomrie

Po tom, čo jej bol odopretý interrupčný zákrok a lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zomrie. Podľa rodiny zosnulej išlo o prvú obeť nového poľského protiinterrupčného zákona.

V Poľsku vstúpil pred rokom – na základe kontroverzne vnímaného rozhodnutia ústavného súdu – do platnosti sprísnený zákon o interrupciách. Takéto zákroky sú už v krajine prípustné len v prípade znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života či zdravia matky.

Poľský ústavný súd v októbri 2020 označil za protiústavné interrupcie vykonávané z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodení od Downovho syndrómu po smrteľné choroby.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM