Zo zahraničia

Táto krajina je totálny ZÁZRAK! Žije v nej 95-TISÍC ľudí starších ako STO rokov

Krajina sa môže pochváliť obrovským množstvom viac ako storočných obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Táto krajina je totálny ZÁZRAK! Žije v nej 95-TISÍC ľudí starších ako STO rokov
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Počet ľudí starších než 100 rokov prevýšil v Japonsku 95 000 a dosiahol nový rekord. Takmer 90 percent z nich tvoria ženy, vyplýva z údajov japonskej vlády zverejnených v utorok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K 1. septembru žilo v Japonskou 95.119 ľudí starších ako 100 rokov, čo predstavuje medziročný nárast o 2980 osôb. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je z tohto počtu 83.958 žien a 11.161 mužov.

Populácia starne

Údaje poukazujú na demografickú krízu súvisiacu so zmenšovaním a starnutím populácie, ktorá sužuje štvrtú najväčšiu ekonomiku sveta. Počet Japoncov starších než 65 rokoch dosiahol takisto rekordných 35,25 milióna a táto veková skupina tvorí takmer 30 percent obyvateľstva krajiny.

V Japonsku v súčasnosti žije aj najstarší človek sveta.

Tomiko Itooková má 116 rokov a narodila sa 23. mája 1908, vyplýva z údajov Gerontologickej výskumnej skupiny (GRG) sídliacej v Spojených štátov.

Predchádzajúca držiteľka tohto rekordu María Branyasová zomrela v augusta vo veku 117 rokov v Španielsku.

Majú problém

Demografická kríza v Japonsku sa postupne zhoršuje. Zväčšujúca sa populácia starších ľudí vedie k vyšším výdavkom za zdravotnú starostlivosť a sociálne zabezpečenie a zároveň k zmenšovaniu pracovnej sily potrebnej na hradenie týchto výdavkov.

Japonská vláda sa snaží prijímať opatrenia na spomalenia starnutia a zmenšovania populácie, no v tejto oblasti nedosahuje výraznejšie úspechy. V krajine sa preto postupne zvyšuje aj vek odchodu do dôchodku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM