Zo zahraničia

Svetovým bankám hrozí BANKROT: PROBLÉMY má aj kľúčová európska banka. Pocítime dopad?

Po kolapse Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank hrozil v USA pád ďalšej banky, tentoraz First Republic.

Ilustračný obrázok k článku Svetovým bankám hrozí BANKROT: PROBLÉMY má aj kľúčová európska banka. Pocítime dopad?
Zdroj: TASR/AP

Európsky bankový sektor je v mimoriadne dobrej kondícii a neťažia ho problémy, ktorým aktuálne čelia niektoré banky v Spojených štátoch.

Európske banky majú iný model

Dôvodom je, že na banky v Európe sa vzťahujú iné pravidlá než na banky v USA, uviedol v piatok guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Americkým finančným systémom otriasol krach troch stredne veľkých bánk, najmä spoločnosti Silicon Valley Bank. Obavy zasiahli aj finančný sektor v Európe.

Analytici v tejto súvislosti upozornili, že európske banky nemajú rovnaký ekonomický model a zdroje financovania ako banky v USA. Preto nepovažujú za pravdepodobné, že by boli priamo a významne vystavené riziku nákazy z USA.

K upokojeniu situácie sa snažil prispieť aj írsky minister financií Paschal Donohoe, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

Vo štvrtok (16. 3.) uviedol, že európske banky majú dostatočné kapitálové rezervy, vďaka čomu sú schopné zvládnuť riziká, ktorým čelí globálny aj regionálny finančný systém.

Credit Suisse hrozila globálnou bankovou krízou

Credit Suisse vo štvrtok oznámila, že si od švajčiarskej centrálnej banky požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) na posilnenie likvidity a dôvery investorov potom, čo prepad jej akcií zvýšil obavy z globálnej bankovej krízy.

Informáciu uverejnili len niekoľko hodín potom, čo Švajčiarska národná banka uviedla, že úroveň kapitálu a likvidity Credit Suisse je primeraná pre „systémovo dôležitú banku“ a v prípade potreby má prístup k likvidite centrálnej banky.

Credit Suisse vo vyhlásení uviedla, že pôžička od centrálnej banky vo výške až 50 miliárd CHF „podporí jej podnikanie aj klientov“ a dodala, že ponúka aj spätné odkúpenie dlhu v hodnote približne tri miliardy USD.

Oznámenie pomohlo vo štvrtok zastaviť veľké výpredaje na finančných trhoch v Ázii po predchádzajúcom páde akcií v Európe a Spojených štátoch, keď sa investori obávali potenciálneho hromadného výberu globálnych bankových vkladov.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM