Monika Hanigovská Magazín

SVETOVÝ rebríček: Ktorá je NAJDRAHŠIA ulica na Slovensku? Česko má zmenu!

Slovensko má ulicu, ktorá sa niečím výrazne odlišuje. Patrí totiž medzi najdrahšie na svete. Kde sa nachádza?

Ilustračný obrázok k článku SVETOVÝ rebríček: Ktorá je NAJDRAHŠIA ulica na Slovensku? Česko má zmenu!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nájomné v niektorých prevádzkach vo vychytených častiach miest vystreľuje do astronomických výšok. Dá sa čakať, že najdrahšie ulice nájdeme v najväčších metropolách. Pozadu však nie je ani Bratislava. Lokalita v našom hlavnom meste sa umiestnila v zaujímavom rebríčku.

Najdrahšia slovenská ulica?

Poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield zostavuje každý rok rebríček najdrahších nákupných ulíc. Portál uverejnil podrobne hneď niekoľko analýz. Rebríček Main Streets Across the World 2022 ukazuje 47 krajín sveta podľa nájomného v najdrahších nákupných uliciach.

V rebríčku sa umiestnilo aj Slovensko. Najdrahšia nákupná štvrť sa nachádza v Bratislave na Obchodnej.

Obchodníci za prenájom jedného metra štvorcového zaplatia 524 eur za rok. Slovensko je v tomto rebríčku na 40. mieste. Obchodnú ulicu v Bratislave nájdeme tento rok aj v regionálnom rebríčku strednej Európy, a to na 48. mieste.

Ktoré 3 sú top?

Na prvom mieste v rebríčku Main Streets Across the World 2022 je Piata Avenue v New Yorku (21 076 eur za meter štvorcový), nasleduje ju Tsim Sha Tsui v Hongkongu (15 134 eur za meter štvorcový za rok) a trojku dopĺňa milánska ulica známa ako Via Montenapoleone (14 547 eur za meter štvorcový za rok).

V rebríčku nájdeme i Českú republiku. Najdrahšou ulicou vôbec sa stala prvýkrát Pařížska ulica (2 719 eur za meter štvorcový za rok), ktorá skončila celkovo na 17. mieste.

„Parížska ulica podáva nadpriemerný výkon aj v celoeurópskom meradle, pretože kontinentálne sú príslušné nájmy podľa spoločnosti Cushman & Wakefield priemerne stále o osem percent nižšie v porovnaní s predcovidovou dobou,“ uviedol Lukáš Kovand, ekonóm Trinity Bank pre portál iDnes.cz. V regionálnom rebríčku je Pařížska ulica na 30. mieste a 33. miesto obsadila ulica Na Příkopech.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM