rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zeman u Čaputovej o pive nežartoval: Podal si "OHYZDNÚ" rozhľadňu!

Posledná zahraničná návšteva českého prezidenta mierila tradične na Slovensko. Spoločne s Čaputovou špekulovali o budúcnosti V4.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zeman u Čaputovej o pive nežartoval: Podal si "OHYZDNÚ" rozhľadňu!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Český prezident Miloš Zeman si v Tatrách pri svojej poslednej oficiálnej ceste odpustil bonmoty, ktoré sprevádzali jeho politickú kariéru. Pamätným bol najmä jeho výrok z roku 1999, keď vyhlásil, že popradské pivo je „dobré len na rozpúšťanie zubných protéz.

Neodpustil si však poznámku ku kontroverznej rozhľadni na Štrbskom Plese. Nazval ju „ohyzdnou rozhlednou“. Český prezident povedal, že súhlasí so slovenskými aktivistami, že rozhľadňu treba zbúrať.

Na Štrbskom Plese ho privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjadrila potešenie, že si ako miesto rozlúčkovej návštevy vybral práve Vysoké Tatry, ktoré obľubujú aj českí turisti.

Slovenská prezidentka od Zemana dostala ručne brúsený flakón, náušnice a náhrdelník. Čaputová českému prezidentovi venovala „tradičné slovenské delikatesy a album s fotografiami z ich spoločných stretnutí,“ informuje agentúra ČTK.

Českí a slovenskí prezidenti v minulosti založili tradíciu, že ich prvá a posledná zahraničná cesta vedie do druhej krajiny bývalého Československa.

Chcel vo V4 Slovinsko

Český prezident vo Vysokých Tatrách hovoril aj to tom, že Vyšehradská štvorka by sa mala rozšíriť o Slovinsko. Jeho úsilie o tento krok sa však podľa neho nestretlo s pochopením na strane Maďarska.

Mal som dojem, že moji partneri majú pocit, že Vyšehrad je akýsi elitný klub, ktorý by sa ako každý elitný klub nemal ďalej rozširovať,“ vysvetlil český prezident a dodal, že on má opačný názor.

Podľa Čaputovej je podstatné si povedať, aký je zmysel V4. „Možno v istom zmysle prechádza krízou identity. Najmä z toho dôvodu, že nemáme zhodu v niektorých veľmi dôležitých hodnotových postojoch,“ myslí si. Spochybňovanie EÚ zo strany niektorých členov V4 je podľa nej v rozpore s tým, prečo skupina vznikla.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM