Aktualizované rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ukrajina by mala dostať slovenský raketový systém S-300

Podľa CNN slovenská vláda predbežne súhlasila s poskytnutím obranného systému, žiada ale okamžitú náhradu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ukrajina by mala dostať slovenský raketový systém S-300
Zdroj: Wiki/CC

Slovensko predbežne súhlasilo s tým, že poskytne Ukrajine proti ruským útokom kľúčový systém protivzdušnej obrany zo sovietskej éry. „Spojené štáty a NATO však stále hľadajú možnosti, ako by dokázali nahradiť obranné kapacity tejto členskej krajiny,informuje americká CNN.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) uviedol, že Slovenská republika sa zatiaľ nedohodla na poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Podotkol však, že ak Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tak pomôže Ukrajine.

Žiadame okamžitú náhradu

Slovensko je jedným z troch členských štátov NATO, ktoré stále využívajú obranný systém S-300. V prípade pomoci Ukrajine žiada záruky, že získa okamžitú náhradu.

Touto náhradou by pravdepodobne bol systém Patriot, uvádzajú zdroje CNN. Nemecko a Holandsko už verejne potvrdili, že americký protiraketový systém pošlú na Slovensko.

Integrácia nového komplexného protivzdušného systému do existujúcej obrannej architektúry, rovnako ako výcvik vojenského personálu, môže chvíľu trvať,“ upozorňuje americká stanica.

SR zatiaľ nemá alternatívu

Naď zdôraznil potrebu zbaviť sa závislosti od ruskej techniky. „Všetci sa snažíme pomáhať Ukrajine tak, ako len vieme, ale ja som minister obrany SR. Musím sa pozerať v prvom rade na to, aby slovenské obranné záujmy boli naplnené,“ vyhlásil Naď.

Poukázal na to, že ide o jediný systém protivzdušnej obrany a SR zatiaľ nemá alternatívu. Žiadna dohoda podľa neho nebola urobená ani v prípade stíhačiek MiG-29.

Minister apeloval na potrebu zbaviť sa závislosti od ruskej techniky. Ako vysvetlil, migy i S-300 dokážu udržiavať pri chode iba ruské spoločnosti, čo je v aktuálnej situácii „prakticky nemožné“.

„Ak dnes niekto vyplakáva a zneužíva túto tému na politickú rétoriku a tvrdí, že tento fantastický systém by sme chceli niekomu dať, pýtam sa, akým spôsobom ho máme servisovať, modernizovať, zabezpečiť náhradné diely, keď krajina, ktorá to dokáže, je vojnovým agresorom a akákoľvek spolupráca je nemožná,“ povedal Naď. Zvýraznil potrebu vyriešiť otázku nadzvukového letectva a protivzdušnej obrany.

Slovensko podľa ministra už dávno pred ruskou agresiou začalo komunikovať so spojencami o zaistení ochrany vzdušného priestoru SR po ukončení činnosti stíhačiek MiG-29. „Situácia na Ukrajine tento proces urýchlila,“ podotkol s tým, že o téme bude informovať až po tom, ako bude všetko dohodnuté a rozhodnuté.

Americký minister mieri na Slovensko

Tlak Kongresu na americkú vládu na poskytnutie S-300 Ukrajine sa zvýšil najmä po tom, čo administratíva odmietla plán na transfer poľských stíhačiek Mig-29. Republikánsky kongresman Michael McCaul v stredu naznačil, že v tejto otázke nastal pokrok.

Hovorí sa o bezletovej zóne nad Ukrajinou, ale ak im dáme vybavenie a zbrane, môžu si vytvoriť vlastnú,“ vysvetľuje senátor. Ukrajina má vlastné systémy S-300, ktoré používa proti ruským útokom. Dodatočné zvýšenie obranných kapacít by si preto nevyžadovalo špeciálny tréning vojakov.

Na Slovensko tento týždeň príde americký minister obrany Lloyd Austin po tom, čo sa zúčastní rokovania NATO v Bruseli. Ministerstvo zahraničných vecí USA a slovenské veľvyslanectvo vo Washingtone odmietli správy komentovať, dodala CNN.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM