ELA Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Transrodová ošetrovateľka zo Slovenska sa opila a ZAVRAŽDILA seniora

Rakúsky súd v utorok odsúdil 24-ročnú opatrovateľku zo Slovenska na 20 rokov väzenia za vraždu seniora, o ktorého sa starala.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Transrodová ošetrovateľka zo Slovenska sa opila a ZAVRAŽDILA seniora
Zdroj: pixabay.com

Dvadsaťštyriročná slovenská opatrovateľka vlani 5. októbra v hornorakúskom Geretsbergu smrteľne pobodala 82-ročného seniora. Obžalovaná sa označuje za transrodovú osobu a chce byť oslovovaná ženským menom.

Väčšina účastníkov súdneho pojednávania tomu vyhovela. V Rakúsku bol prípad na súde ostro sledovaný, píše o ňom aj denník Kronen Zeitung.

11 rán nožom

Porota odsúdenú opatrovateľku zo Slovenska uznala jednomyseľne za vinnú a zároveň za príčetnú. Vzhľadom na prognózu nebezpečenstva opakovania činu ju tiež poslali do forenzno-liečebného centra. Rozsudok je právoplatný.

K činu došlo vlani 5. októbra 2023 v obci Geretsberg v Hornom Rakúsku. Opatrovateľka sa v ten deň pohádala s priateľom a opila, uviedla prokuratúra.

Podľa žalobcov v dôsledku impulzívnosti a vplyvu alkoholu napadla 82-ročného muža s ochrnutou polovicou tela, ktorému zasadila 11 rán nožom.

Obhajca uviedol, že jeho klientka, ktorá sa označuje za transrodovú osobu, si so seniorom spočiatku rozumela. Za spúšťač činu obhajca považuje jej odlúčenie od priateľa po tom, ako sa dozvedel o údajných útokoch seniora.

Problémy z detstva

Obžalovaná sa podľa obhajcu chcela najskôr nožom zraniť sama, pričom si nepamätá samotný čin, len hádku, ktorá mu predchádzala.

Obžalovaná súdu v meste Ried im Innkreis hovorila o problémoch v detstve, prostitúcii, alkohole, drogách, rozvode po manželstve s mužom a psychiatrickej liečbe schizofrénie.

Súdna psychiatrička však konštatovala kombinovanú poruchu osobnosti s nedostatočnou kontrolou impulzov, sklonom k agresii a dramatizácii. Zdôraznila, že nejde o ochorenie, dotknutá osoba dokáže o sebe premýšľať a mohla konať inak.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM