MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cielené testovanie Rómov na Slovensku je škandál!

Medzinárodná ľudsko-právna organizácia Amnesty International kritizuje Slovensko za aprílové plošné antigénové testovanie Rómov žijúcich v osadách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cielené testovanie Rómov na Slovensku je škandál!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ani pandemická kríza neoprávňuje vládu, aby k časti svojich občanov pristupovala necitlivo a prehlbovala tak predsudky voči nim.

Zhruba tak by sa dalo zhrnúť stanovisko Amnesty International k testovaniu na Covid-19, ktoré prebiehalo za asistencie vojakov v 33 rómskych osadách na Slovensku od 3. apríla. Vláda sa vtedy zamerala najmä na tie sídla, kde žili Rómovia, ktorí sa práve vrátili domov zo zahraničia a mohli byť prenášači vírusu.

Vážne obavy

Amnesty International vo svojom stanovisku vyzýva slovenskú vládu, aby zabezpečila, že ľudské práva budú v centre každého opatrenia na boj proti pandémii. Podľa organizácie sa tak nedialo počas plošného testovania Rómov na jar tohto roku.

„Vážne sa obávame, že takéto cielené testovanie Rómov bez toho, aby im vláda poskytla potrebné prostriedky na boj s vírusom, len posilňuje ich stigmatizáciu a antirómske predsudky,“ uvádza Amnesty International.

Konkrétne organizácia pripomína, že takmer štvrtina rómskych osád na Slovensku nemá prístup k vodovodu a kanalizácii. Žijú v otrasných podmienkach natlačení vo veľkých počtoch v malých chatrčiach. Preto je pre nich obzvlášť ťažké dodržiavať protiepidemické opatrenia, čo však vláda neriešila.

Aj takto píše zahraničie o nás

Pomôžte im radšej!

Podľa Amnesty International pandémia Covid-19 len opäť obnažila dlhodobý neriešený problém neznesiteľných podmienok, v ktorých Rómovia v osadách na Slovensku často žijú.

„Vyzývame vládu, aby týmto ľuďom okamžite poskytla prístup k pitnej vode a kanalizácii, čo je nevyhnutné pre ochranu pred vírusom,“ uvádza organizácia.

Dodáva, že ak obyvatelia osád nedokážu za vodu platiť, mali by ju dostať zadarmo pre svoju osobnú a hygienickú potrebu. Vláda by im tiež mala zabezpečiť ďalšie nevyhnutné potreby ako sú rúška a podobne.

Problém vidí Amnesty International aj v nasadení armády. Zdôrazňuje, že by sa to malo diať v súlade s medzinárodnými štandardami a vojaci by v takejto situácii vždy mali podliehať civilnému veleniu.

Slovensko v zahraničných médiách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM