rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čaputová v Štrasburgu vyzvala Európu na obranu demokracie

Europoslanci budú v Štrasburgu rokovať aj o návrhu rezolúcie, ktorá odsudzuje zločiny z nenávisti voči LGBTI+ ľuďom v Európe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čaputová v Štrasburgu vyzvala Európu na obranu demokracie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nenávisť nedominuje v našej spoločnosti. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v prejave v Európskom parlamente v súvislosti s vraždou z LGBTIQ komunity v Bratislave.

Homofóbna vražda

Bol to útok na každého na Slovensku, pretože zločiny z nenávisti sa vždy zameriavajú na samotnú podstatu našej spoločnosti,“ povedala prezidentka Čaputová.

Slovenská hlava štátu upozornila, že ak nezačneme brániť demokraciu, prestane existovať. „Nemohla som očakávať, že nedávna homofóbna vražda v uliciach Bratislavy nám túto prostú pravdu tak bolestne pripomenie,“ povedala.

Za kľúčovú úlohu súčasnej generácie politických lídrov chrániť demokraciu a priviesť k rovnováhe Európu otriasanú krízami zvnútra i zvonku.

V súvislosti s podporou Ukrajiny prezidentka zdôraznila, že dôležitá je aj európska perspektíva. „Verím, že raz bude realizovaná plnohodnotným členstvom,“ priblížila. Po­žiadala europoslancov aj o podporu v boji proti energetickej kríze, napríklad spoločnom zastropovaní cien plynu či oddelenie previazanosti cien elektriny a plynu.

Poďakovala Slovensku

Európska únia ako celok zareagovala podľa prezidentky správne na pandemickú i bezpečnostnú krízu, ktorú vyvolalo Rusko inváziou na Ukrajinu.

„Pri pandémii sme národné uzatváranie hraníc a preteky o to, kto obstará viac rúšok, rýchlo nahradili spoločným prístupom a solidaritou,“ povedala.

„Podobne rozhodne sme zareagovali na vojnu, ktorú Vladimir Putin 24. februára rozpútal proti nášmu východnému susedovi,“ konštatovala s tým, že inváziou sa tento konflikt, vedený Ruskom s cieľom podmaniť si Ukrajinu alebo ju zničiť, len zintenzívnil.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová sa na rokovaní s prezidentkou poďakovala za prijatie ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Pripomenula aj rozsiahlu politickú a vojenskú pomoc, ktorú Slovensko susedovi poskytuje.

R. Metsolová odsúdila aj homofóbnu vraždu dvoch ľudí v Bratislave a uviedla, že takéto útoky nemajú mať v Európe ani nikde na svete miesto.

Európsky parlament bude tento týždeň v Štrasburgu rokovať o návrhu rezolúcie, ktorá odsudzuje zločiny z nenávisti voči LGBTI+ ľuďom v Európe.       

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM