MI Ako ušetriť

Super LACNÝ benzín v Poľsku vás môže vyjsť pekne DRAHO!

Slováci berú útokom poľské pumpy a tankujú benzín výrazne lacnejšie, ako doma. Podobné je to aj s potravinami. Ale pozor, aby ste pri tom neporušili zákon.

Ilustračný obrázok k článku Super LACNÝ benzín v Poľsku vás môže vyjsť pekne DRAHO!
Zdroj: TASR/František Iván

Nákupná turistika láka čoraz viac Slovákov žijúcich v blízkosti hraníc. Najviac sa chodí do Poľska, ktoré od 1. februára zaviedlo nulovú DPH na potraviny a 8-percentnú DPH na pohonné hmoty. Výhodne nakúpite aj v Maďarsku. Zisťovali sme, za akých okolností sa to oplatí.

Veľká úspora

Najviac môžu ušetriť motoristi, ktorí bývajú maximálne 60 kilometrov od poľských hraníc.

V opačnom prípade ich úsporu z lacného benzínu vymaže spotreba paliva, aby sa dostali do Poľska. Ak teda bývajú v slovensko-poľskom pohraničí, tankovať môžu naozaj lacno.

Liter benzínu v Poľsku stojí od 1,14 do 1,24 eura, zatiaľ čo na Slovensku je cena približne 1,53 eur za liter. Na plnej nádrži tak môžete ušetriť v priemere 20 eur.

To už je slušná suma, ktorá sa rozhodne oplatí. Najmä, ak to spojíte aj s nákupom potravín v poľských obchodoch, ktoré sú tiež mimoriadne lacné. Vďaka nulovej DPH môžete ušetriť na nákupnom košíku desiatky eur.

Maslo (250g) je lacnejšie o zhruba 40 centov, za kilo bravčového zaplatíte o 1,50 eur menej, na desiatich vajciach ušetríte 60 centov a na kile chladeného lososa aj štyri eurá.

Ale pozor! Najmä pri potravinách platí, že cena by nemala byť vždy rozhodujúca. Samotný poľský Najvyšší kontrolný úrad v januári uviedol, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v celej Európe. Problémom je najmä častá prítomnosť baktérií salmonely a listérie. Poľskí chovatelia tiež nadmerne používajú antibiotiká, ktoré sa potom v mäse dostávajú na tanier spotrebiteľov.

Kedy vás lacné tankovanie môže vyjsť draho? Článok pokračuje na druhej strane

Vieme, ako môžete ušetriť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM