Lifestyle

Sú OTUŽILCI zdravší? Vedci dokázali, že plávanie v studenej vode JE prospešné!

Najnovší výskum o otužovaní priniesol tím nórskych vedcov. Výsledky potešia všetkých fanúšikov plávania v studenej vode.

Ilustračný obrázok k článku Sú OTUŽILCI zdravší? Vedci dokázali, že plávanie v studenej vode JE prospešné!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Plávanie v studenej vode pomáha ľudskému zdraviu, vrátanie lepšieho metabolizmu tukov. Znižuje tak riziká civilizačných ochorení ako je napríklad cukrovka.

Vyplýva to z výsledkov štúdie nórskych vedcov vo vedeckom časopise International Journal of Circumpolar Health. TASR správu prevzala z webových stránok Sky News.

Prečítajte si tiež

Nórski výskumníci po spracovaní 104 štúdií zistili, že mnohé z nich potvrdzujú veľké zdravotné prínosy plávania v studenej vode.

Súvisí to s rýchlejším spaľovaním energie, čo by mohlo pomôcť pri predchádzaní obezite a kardiovaskulárnych ochorení. Celkové zdravotné prínosy sa však nedajú presne vyčísliť.

Pozitívny vplyv

„Existuje čoraz väčšia vedecká zhoda, že dobrovoľné vystavenie sa studenej vode môže mať určité priaznivé účinky na zdravie,“ povedal vedúci autor výskumu James Mercer. „Ponorenia sa do studenej vody má významný vplyv na rôzne fyziologické a biochemické parametre,“ dodal.

Vedci potvrdili pozitívnu súvislosť medzi plávaním v studenej vode a hnedým tukovým tkanivom (BAT). Hlavnou úlohou tukového tkaniva v ľudskom tele je uskladňovať energiu, pričom vedci rozpoznávajú podľa jeho funkcie a stavby dva druhy – biele a hnedé.

„Dobré“ hnedé tukové tkanivo má inú stavbu a dokáže veľmi rýchlo reagovať na chlad a energiu využívať na tvorbu tepla. V ľudskom tele ho je len asi 50 gramov. „Zlé“ biele tukové tkanivo „iba“ skladuje energiu.

Porovnali iné výskumy

Výskumníci z UiT Arktickej nórskej univerzity a z Univerzitnej nemocnice v Tromsö porovnávali dostupné výskumy. Často však zahŕňali len malý počet ľudí, jedného pohlavia a s rôznou teplotou vody.

Mnohé zo zdravotných výhod pravidelného vystavovania sa chladu môžu byť spôsobené aj inými faktormi vrátane aktívneho životného štýlu, trénovania zvládania stresu ako aj pozitívneho myslenia.

Vedci zároveň varovali, že plávanie v ľadovej vode má aj riziká, ako je podchladenie a problémy so srdcom a dýchaním kvôli teplotnému šoku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM