han Zo Slovenska

Štvrtý prípad smrti po očkovaní na Slovensku? Pacient († 44) zomrel po dávke od AstraZenecy!

V štatistikách hlásení podozrení na nežiaduce účinky po vakcínach proti COVID-19 pribudlo tento týždeň jedno úmrtie po očkovaní, kde bol súvis stanovený ako možný.

Ilustračný obrázok k článku Štvrtý prípad smrti po očkovaní na Slovensku? Pacient († 44) zomrel po dávke od AstraZenecy!
Zdroj: TASR/AP

Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

Informovala o tom Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a rovnako to uvádzajú aj na ich webe.

„V súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 štátny ústav ku dňu 17. 6. 2021 eviduje 6 130 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je ku dnešnému dňu 495 závažných, čo predstavuje 8 % hlásení,“ píše sa v pravidelnom vyhlásení ŠÚKL.

Štvrtý prípad?

V ďalšej časti týždennej štatistiky však úrad priznáva súvis úmrtia 44-ročného pacienta s očkovaním! „Štátny ústav pre kontrolu liečiv uzavrel štvrtý prípad možného súvisu medzi očkovaním a úmrtím. Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Podľa pitevného záveru k úmrtiu došlo na základe existujúcich chronických ochorení pacienta a vzniknutých zdravotných komplikácií po očkovaní . Štátny ústav preto vyhodnotil súvis medzi očkovaním a úmrtím ako možný,“ stojí vo vyhláške.

Ďalšie aktuálne témy

Bude pitva

Ako ďalej informuje ŠÚKL, tak verejnosť sa dozvedá iba o uzavretých prípadoch úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním. V prípade, že v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. Štátny ústav teda v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so Sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Ku dnešnému dňu evidujeme spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty, COVID-19 Vaccine Moderna a Vaxzevria) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne Vaxzevria). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov (EudraVigilance),“ konštatuje ŠÚKL v hlásení.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM