Štúdia odhalila dôvody: Prečo stále viac mladých ľudí trpí RAKOVINOU hrubého čreva?!
Vedci potvrdili predpoklad, že strava a telesná hmotnosť zohrávajú významnú úlohu pri vzniku rakoviny hrubého čreva v mladšom veku. Čomu sa treba vyhýbať?
Počet prípadov rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov sa alarmujúco zvyšuje naprieč celým svetom. Vedci skúmajú možné dôvody, prečo je to tak.
Vo vedeckej obci sa predpokladá, že tento vývoj môže mať na svedomí zmena životného štýlu, ako je strava či úroveň cvičenia alebo tiež znečistenie životného prostredia.
Práve strava sa spomína najčastejšie v súvislosti s rakovinou hrubého čreva u mladších dospelých. Potvrdzuje a upresňuje to aj nedávna štúdia prezentovaná na stretnutí Americkej spoločnosti klinickej onkológie. Informoval o tom špecializovaný server Fitbook.de.
Ako postupovali?
V rámci tejto štúdie americkí vedci analyzovali 170 pacientov s rakovinou hrubého čreva, z ktorých 66 malo menej ako 50 rokov a 104 ľudí malo 60 rokov alebo viac. Ako kontrolná skupina slúžilo 49 zdravých ľudí, 34 mladých dospelých a 15 seniorov.
Na určenie možných rozdielov medzi rakovinou hrubého čreva u mladých dospelých a starších dospelých vedci použili proces nazývaný metabolomika.
"Táto metóda umožnila skúmať produkty rozkladu a stavebné bloky v našom tele, aby sme hľadali rozdiely v rakovine hrubého čreva u mladých ľudí v porovnaní so staršími ľuďmi, ktorí trpia rakovinou hrubého čreva,“ vysvetlil spoluautor štúdie doktor Suneel Kamath z Clevelandskej kliniky pre portál Medical News Today.
Čo zistili?
Takto realizovaná štúdia potvrdila predpoklad, že strava a telesná hmotnosť zohrávajú významnú úlohu pri vzniku rakoviny hrubého čreva v mladšom veku.
„Závery štúdie naznačujú, že zameranie sa na zníženie obezity a zníženie spotreby červeného mäsa a cukru v našej strave by mohlo pomôcť predchádzať rakovine, najmä kolorektálnej rakovine,“ uviedol Kamath.
Foto: ilustračné