Rastislav Búgel Zo zahraničia

STRACH z európskeho supervulkánu: Úrady sa pripravujú na NAJHORŠIE! Predstavili EVAKUAČNÝ plán

V Neapole predstavili evakuačný plán pre prípad výbuchu supervulkánu.

Ilustračný obrázok k článku STRACH z európskeho supervulkánu: Úrady sa pripravujú na NAJHORŠIE! Predstavili EVAKUAČNÝ plán
Zdroj: TASR/AP

„Campi Flegrei (po slovensky „Flegrejské polia“) je veľká kaldera, ktorá sa nachádza západne od mesta Neapol v Taliansku. Táto oblasť je známa svojou intenzívnou vulkanickou a seizmickou aktivitou,“ informuje iMeteo.sk.

Priemer má približne 13 kilometrov a obsahuje hneď niekoľko kráterov a geotermálnych javov, medzi ktorými sú napríklad fumaroly, horúce pramene a sírne plyny.

Nebezpečná lokalita

„Campi Flegrei je jednou z najnebezpeč­nejších sopečných oblastí na svete, pretože ide o supervulkán s potenciálom spôsobiť rozsiahle sopečné erupcie, ktoré by mohli mať globálne dôsledky,“ uvádza server.

30. augusta večer došlo v oblasti Flegrejských polí k zemetraseniu. Cítiť ho bolo v Pozzuoli a Neapole. Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 3,7 sa nachádzalo v Pozzuoli, v hĺbke 2,4 kilometra.

Portál dodáva, že hoci sú zemetrasenia v oblasti pomerne bežné, toto konkrétne vystrašilo obyvateľov okolitých obcí a miest.

Evakuačný plán

Neapolská mestská rada pred niekoľkými dňami predstavila evakuačný plán, ktorý úrady použijú v prípade erupcie v oblasti supervulkánu tzv. Flegrejských polí (Campi Flegrei), informuje TASR podľa agentúry APA. Evakuačný plán by mal byť spolu s obyvateľstvom otestovaný začiatkom októbra.

Evakuačný plán sa má dotknúť 481 000 obyvateľov. Plán predpokladá fázu predbežnej výstrahy, ktorá by mala trvať mesiace alebo aj roky a počas ktorej budú obyvatelia nabádaní, aby sa odsťahovali. Následne by malo dôjsť k fáze núteného presídľovania, ktorá potrvá 72 hodín. Obyvatelia sa môžu evakuovať autobusmi, vlakmi alebo lodnou dopravou individuálne, ale aj s pomocou úradov. Evakuačné trasy povedú k prístavu a mestskému obchvatu.

Celkovo sa pri evakuácii ráta s počtom 200 000 osobných automobilov. Obyvatelia budú následne rozdelení do viacerých talianskych regiónov.

K poslednej erupcii supervulkánu tu došlo 18. marca 1944, pričom výbuch trval desať dní. Hoci vtedy evakuovali 10 000 ľudí, o život prišlo 26 osôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM