ELA Zo Slovenska

Ste doma na "PÉENKE" a potrebujete byť na inej ADRESE? Sociálna poisťovňa zavádza NOVINKY

Sociálna poisťovňa zavádza novinky v elektronickom účte poistenca, ktoré sa týkajú elektronickej práceneschopnosti (e-PN).

Ilustračný obrázok k článku Ste doma na "PÉENKE" a potrebujete byť na inej ADRESE? Sociálna poisťovňa zavádza NOVINKY
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Sociálna poisťovňa musí vedieť, kde sa klient počas PN nachádza, pretože ho zo zákona musí skontrolovať. „Či ste doma, či sa liečite tak, ako sa máte, či dodržiavate liečebný režim. A je dobré, keď vieme, kde sa nachádzate, lebo nepôjdeme za vami do bratislavského Ružinova, keď vieme, že sa liečite napríklad u príbuzných v Banskej Bystrici,“ skonštatoval Martin Kontúr.

Doteraz museli klienti kontaktovať svoju príslušnú pobočku, ktorá im dávku počas PN vyplácala. O zmenách v relácii Aktuálne :24 informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Poistenec si po novom bude môcť upraviť adresu, na ktorej sa bude v čase poberania dávky počas PN zdržiavať.

„Po novom, pokiaľ máte prístup do vášho elektronického účtu poistenca aktivovaný, toto viete spraviť z pohodlia domova. Prihlásite sa do svojho elektronického účtu poistenca a tam zadáte všetky tieto konkrétne údaje,“ vysvetlil Kontúr.

Hovorca sociálnej poisťovne pripomenul, že klient môže v sekcii poznámka doplniť aj ďalšie dôležité detaily. Spomenul napríklad uvedené meno na zvončeku či číslo bytu a pod.

SP upozorňuje, aby si ľudia nemýlili PN a dovolenku. Vyzýva, aby klienti nezadávali adresy v dovolenkových destináciách. V takýchto prípadoch ihneď posielajú kontrolu.

„To, či je pre vás vhodné liečiť sa niekde inde, musí určiť váš ošetrujúci lekár, nemôžete to robiť samovoľne,“ podotkol Kontúr. Dodal, že takéto prípady poisťovňa eviduje, medzi nimi napríklad PNku v Thajsku.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM