Aktualizované han Zo Slovenska

Štát spustí lotériu pre zaočkovaných: V hre budú MILIÓNY. Presvedčte ďalších, zarobíte!

To, čo sa začína diať v iných krajinách, bude realitou čoskoro aj na Slovensku. Do hry pri kampani na očkovanie prichádza štátna lotéria. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Štát spustí lotériu pre zaočkovaných: V hre budú MILIÓNY. Presvedčte ďalších, zarobíte!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Štát bude finančne odškodňovať ľudí za to, že sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Má sa tak diať cez očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Oba modely pomoci putujú do parlamentu cez pozmeňujúci návrh.

Dva milióny eur týždenne

„Zákonná úprava bude hovoriť o tom, že by prebiehalo týždenné žrebovanie, na ceny v žrebovaní by mohli byť maximálne použité dva milióny eur týždenne,“ vysvetlil minister financií Igor Matovič s tým, že do žrebovania sa môžu zaradiť všetci očkovaní nad 18 rokov. Takže aj ľudia, ktorí sa zaočkovali už dávnejšie.

„Ľuďom, ktorí na očkovanie prehovoria iných, bude vyplácať sprostredkovateľský bonus od 30 do 90 eur podľa veku zaočkovaného,“ dodal Matovič.

„Najvyšší bonus vyplatia tým, ktorí na očkovanie prehovoria šesťdesiatnikov a starších.“

Matovič povedal, že na schéme motivácie k očkovaniu začalo ministerstvo pracovať zhruba pred mesiacom. Chce tak vyriešiť zaostávanie Slovenska v očkovaní. „Musíme odškodňovať ľudí za to, že urobia niečo, čo sa im nechce,“ okomentoval Matovič s tým, že ide o verejný záujem všetkých obyvateľov SR.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pôjde o milióny

„V lotérii sa bude týždenne žrebovať o sumy do dvoch miliónov eur spomedzi ľudí nad 18 rokov,“ píše Denník N. Bývalý premiér a súčasný šéf rezortu financií odhalil na tlačovej konferencii ešte viac. „Zainvestujeme do toho obrovské financie,“ vyhlásil Matovič a dodal, že na túto „kampaň“ je lepšie teraz vyčleniť aj 100 miliónov eur.

„Je to lepšie ako mať potom ekonomické straty kvôli tretej vlne pandémie,“ poznamenal.

Kedy to vypukne?

Čo sa týka sprostredkova­teľského bonusu, ministerstvo by chcelo tento nástroj spustiť už od štvrtka (1. 7.), vláda to však ešte musí takisto odobriť. Ide o bonus pre sprostredkovanie očkovania hocikomu, kto sa dá zaočkovať od začiatku júla.

Čo sa deje na Slovensku?

Fungovať to má cez webovú stránku vytvorenú ministerstvom financií. Všetci zaočkovaní nad 18 rokov, ktorí vakcínu dostanú v období od 1. júla do 31. októbra tohto roka a ktorí majú o tento príspevok záujem, sa môžu prihlásiť.

Medzi manželmi?

Po overení im bude poskytnutý kód, ktorý odovzdá sprostredkovateľovi a ten si potom môže uplatniť nárok na príspevok.

Minister tvrdí, že je pripravený na kritiku o tom, že čo ak sa napríklad navzájom prihlásia ako sprostredkovatelia manžel a manželka. „Nech sa páči,“ reagoval Matovič s tým, že štát to reálne nevie odkontrolovať.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM