ELA Zo Slovenska

Stačilo, budem sa brániť! Sabaka žiada od Uhríka a Mazureka TISÍCE eur za ohováranie

Sú nielen pod dlhodobou kritikou ľudí na sociálnych sieťach, no lekári a odborníci sú atakovaní aj politikmi. Jedným z nich je infektológ Peter Sabaka, ktorý si povedal, že už stačilo.

Ilustračný obrázok k článku Stačilo, budem sa brániť! Sabaka žiada od Uhríka a Mazureka TISÍCE eur za ohováranie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pred pandémiou boli mnohí odborníci takpovediac mimo očí verejnosti a médií. Známy lekár Peter Sabaka, ktorý pracuje na infektologickej klinike na bratislavských Kramároch, a verejnosť ho spoznala práve v čase pandémie, chce bojovať proti dezinformáciám o vlastnej osobe súdnou cestou.

Covidový prorok

Od odídencov Mariana Kotlebu Milana Uhríka a Milana Mazureka (obaja dnes Hnutie Republika) pýta dokopy 48-tisíc eur za to, že o ňom na Facebooku úmyselne šírili nepravdivé informácie.

„Prosystémový lekár Sabaka baží po peniazoch. Doktor Sabaka – miláčik liberálnych masmédií – pýta odo mňa 28-tisíc eur. Lebo som zverejnil, že v rámci vládneho ocenenia nedostal len nejaký čestný diplom, ale aj desaťtisíce eur "do vrecka“. Od Milana Mazureka pýta financmajster Sabaka zase 20-tisíc eur, lebo Miňo ho v lete nazval covidovým prorokom," píše v statuse Milan Uhrík a prikladá aj video oboch.

„Už mám toho dosť. Beriem to ako službu spoločnosti. Nemôže si niekto získavať politickú podporu tým, že o niekom rozširuje nepravdy. To nie je čistá hra,“ hovorí pre Aktuality.sk Sabaka.

O čo ide?

Europoslanec Milan Uhrík na svojom Facebooku zverejnil 22. septembra správu, že lekár Peter Sabaka dostal 28-tisíc eur „ako tichú odmenu za verejné schvaľovanie nezmyselných Covid obmedzení“.

Reagoval na to, že Sabaka získal od predsedu parlamentu Borisa Kollára štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Ako sa uvádza v Zbierke zákonov SR, cena je spojená s finančnou odmenou „vo výške 25-násobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za predchádzajúci rok zaokrúhlený nahor na celé euro“.

Milan Uhrík tiež prehlásil, že aj finančnú odmenu získal za to, že schvaľuje a verejne prezentuje benefity očkovania či určité opatrenia. „Bohatí bohatnú a chudobní poslúchajú, lebo sa boja o život a zdravie,“ uzavrel Uhrík.

“Za očkovaciu kampaň ani za žiadne moje výroky som nedostal nikdy žiadne peniaze ani od farmaceutických firiem, ani od vlády, ani od žiadnej štátnej inštitúcie. Beriem to ako ohováranie a hanobenie môjho dobrého mena. Som lekár, vystupujem ako odborník a keď niekto spochybňuje moju nezaujatosť, tak to vážne spochybňuje moje dobré meno,“ vysvetlil Sabaka.

Posledná kvapka

Status, ktorý europoslanec Uhrík napísal, mal podľa lekára veľkú odozvu. Množstvo ľudí mu na jeho základe písalo, že je skorumpovaný. Aj preto si povedal, že to bola posledná kvapka a chce sa brániť. Rovnako lekára ohováral aj Mazurek v jednom zo svojich videí, kde ho aj menovite spomenul.

„Je to úplne jasné, že celý jeho status bol orientovaný len na vyvolávanie nenávisti medzi jeho podporovateľmi voči mne. Toto ja naozaj nepotrebujem, aby sa po mne niekto takto vozil,“ dodáva Sabaka.

Spomínaných 28-tisíc eur, ktoré Sabaka dostal od štátu spolu s cenou, si navyše lekár nenechal. Predsedu parlamentu Kollára už vopred informoval, že peniaze plánuje darovať občianskemu združeniu, ktorá pomáha s liečbou pacientov s ochorením covid-19.

Ako dodáva, o peniaze od Mazureka a Uhríka mu nejde. "V prvom rade ide o to, že si nesmieme nechať o sebe takto klamať,“ uzavrel.

„Nezaplatíme vám nič, ani jeden cent… Nám ústa vyhrážkami ani vydieraním nezatvoríte. Ak ste si mysleli, že takýmto trápnym vydieraním ochránite svoju pokryvkávajúcu povesť, tak nech sa páči,“ odkazuje vo videu Uhrík lekárovi.

Prečítajte si aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM