Zo Slovenska

Správa od meteorológov NEPOTEŠÍ: Časť Slovenska sužuje VÝRAZNÉ sucho

SHMÚ tvrdí, že počas jesene nebol na Slovensku nedostatok zrážok taký výrazný ako na jar či v lete.

Ilustračný obrázok k článku Správa od meteorológov NEPOTEŠÍ: Časť Slovenska sužuje VÝRAZNÉ sucho
Zdroj: TASR

Výrazné až výnimočné sucho je na juhu Podunajskej nížiny. Začínajúce sucho sa rozširuje najmä na západnom Slovensku. Na strednom a východnom Slovensku je to zatiaľ väčšinou bez rizika sucha. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Nedostatok zrážok

„V povrchovej vrstve je začínajúce sucho na veľkej časti západného Slovenska a na Žitnom ostrove je mierne sucho. V hlbšej vrstve je výrazné sucho lokálne na juhozápade a v Above,“ priblížili meteorológovia. Nadbytok vlahy je podľa nich na Liptove, v Honte a okolí Stropkova.

SHMÚ tvrdí, že počas jesene nebol na Slovensku nedostatok zrážok taký výrazný ako na jar či v lete. „V tohtoročných jesenných mesiacoch sa v charaktere počasia častejšie prejavoval vplyv tlakových výší, a tak po septembrovom približne trojtýždňovom období s dostatkom zrážok ich bolo potom v októbri zase menej a aj v prvej polovici novembra to bolo veľmi podobné,“ skonštatoval.

V prvej polovici novembra bolo najmenej zrážok na niektorých miestach krajného severozápadu Slovenska a stredného Ponitria. Iba o trochu viac zrážok zaznamenali v rovnakom období na meteorologických staniciach v Kuchyni, Čadci, Žiline, Piešťanoch či Nitre.

Smerom na východ zrážky v prvej polovici novembra pribúdali a napríklad v Rožňave dosiahli presne 40 milimetrov, ale na krajnom východe Slovenska ich bolo podľa SHMÚ zase málo. „Výsledkom tohto vývoja je stav, keď za jeden a pol mesiaca spadlo na juhu Podunajskej nížiny iba okolo desať milimetrov zrážok a aj v oblastiach, ktoré sú o niečo severnejšie situované, to bolo menej ako 20 milimetrov,“ priblížili meteorológovia.

Kde je deficit najvyšší?

Zároveň skonštatovali, že pri hmlistom a zamračenom počasí, ktoré začalo prevládať, nie je deficit zrážok dobre vnímateľný. V hlbších vrstvách pôdy je sucho v niektorých oblastiach viditeľné a prejavuje sa aj v hydrologických charakteristikách.

Deficit zrážok za posledných 90 dní je najvyšší mínus 63 milimetrov v Banskej Štiavnici, mínus 56 milimetrov v Topoľčanoch a mínus 53 milimetrov v Jaslovských Bohuniciach.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM