Rastislav Búgel Zo zahraničia

Splňte si sen o romantickom bývaní: Toskánsko sľubuje 30-TISÍC eur na kúpu domu

Taliansky región prišiel s lákavou ponukou. Ak sa tam presťahujete, získate slušný balík peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Splňte si sen o romantickom bývaní: Toskánsko sľubuje 30-TISÍC eur na kúpu domu
Zdroj: Pexels.com

Toskánsko patrí medzi najkrajšie talianske regióny. Horské oblasti sa však postupne vyľudňujú a úrady sa rozhodli konať.

V celom Taliansku zažívajú vidiecke mestá a dediny populačnú krízu. Keď sa mladí ľudia rozhodnú presťahovať za prácou do miest, v dedinách zostávajú celé ulice bez obyvateľov.

Ako informuje EURONEWS, vďaka novej schéme s názvom „Bývanie v horách 2024“ dostanú žiadatelia na kúpu domu od 10– do 30-tisíc eur.

Aké sú podmienky?

Podmienkou je, že si musíte nájsť bývanie v horskom mestečku v Toskánsku, ktoré má menej ako 5-tisíc obyvateľov. To by však nemal byť problém. Takýchto dediniek je v oblasti 119.

Ďalším háčikom môže byť to, že získaný finančný príspevok nemôže presiahnuť polovicu nákladov na kúpu a renováciu nehnuteľnosti.

Hoci sú toskánske hory nádherné, vyľudňovanie je veľkým problémom. „Rozhodnúť sa bývať v niektorej z týchto obcí je preto výzvou a príležitosťou najmä pre mladých ľudí a šancou na novú životnú voľbu,“ povedala regionálna viceprezidentka Toskánska Stefania Saccardi.

Musíte vyplniť žiadosť

Žiadatelia musia byť talianski občania alebo občania iného štátu Európskej únie, prípadne občania mimo EÚ, ktorí majú povolenie na pobyt v trvaní najmenej 10 rokov.

„Musia byť tiež zaregistrovaní ako rezidenti v talianskom meste, ale nesmú žiť v horskej komunite (podľa kategorizácie Talianskeho národného štatistického inštitútu),“ dodáva server.

Žiadosti je možné prostredníctvom tohto formulára podávať do 27. júla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM