Rastislav Búgel Zo zahraničia

ŠOK v nemocnici: Chirurg otvoril hrudník pacienta VRECKOVÝM nožom! Vraj nevedel nájsť skalpel

Britániou otriasol šokujúci prípad. Na verejnosť prenikli informácie o chirurgovi, ktorý otvoril pacientov hrudník vreckovým nožom.

Ilustračný obrázok k článku ŠOK v nemocnici: Chirurg otvoril hrudník pacienta VRECKOVÝM nožom! Vraj nevedel nájsť skalpel
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Chirurg kráľovskej univerzitnej nemocnice v juhoanglickom Brightone použil na otvorenie pacientovho hrudníka svoj švajčiarsky nožík. Ako píše server novinky.cz, prípad sa mal stať ešte vlani v decembri, no až tento týždeň o ňom informovala BBC.

Použil vreckový nožík

Britský portál sa odvoláva na informácie z internej komunikácie zdravotníckych úradov. Nemocnica, v ktorej sa mal šokujúci prípad odohrať, je už dlhšie pod paľbou kritiky za iné prešľapy. Zároveň je súčasťou verejného zdravotného systému (NHS), ktorý je podľa tamojších médií extrémne preťažený a podfinancovaný.

Chirurg otvoril hrudník pacienta vreckovým nožíkom, ktorý používa na krájanie ovocia na obed, nakoľko vraj nemohol nájsť žiadny sterilný skalpel. Pacientov stav bol vážny a išlo o sekundy. Utrpel totiž zástavu srdca. Nemocnica priznala, že zákrok prebehol „neštandardným spôsobom“ a niečo také sa vôbec nemalo stať.

Toto sa stať nemalo

„Život pacienta bol našťastie v dôsledku postupu chirurgického tímu zachránený, ale všetci zúčastnení uznali, že išlo o zákrok, ktorý sa vymykal bežným postupom, a že k takejto situácii nemalo dôjsť,“ povedala pre The Independent hlavná lekárka NHS Catherine Urchová.

Urchová uviedla, že chirurg celú vec nahlásil. O netradičnej situácii neskôr informovali aj pacienta. „Prekvapuje a desí ma to. Po prvé, vreckový nôž nie je sterilný. Po druhé, nie je to lekársky nástroj. A po tretie, celá súprava na vykonanie operácie mala byť na sále,“ povedal profesor Graeme Poston, súdny znalec pre oblasť lekárstva.

BBC uvádza, že polícia aktuálne preveruje minimálne 105 prípadov, ktoré sa týkajú údajnej nedbanlivosti lekárov v zariadeniach NHS. Medzi nimi majú byť aj tri nízkorizikové operácie, ktoré kritizovaný chirurg vykonal počas dvoch mesiacov, a po ktorých pacienti čoskoro zomreli.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM