han Zo Slovenska

SNEŽENIE spôsobilo kolaps v doprave: Prevrátené autobusy, padnuté stromy, neprejazdné cesty

Na viacerých miestach Slovenska spôsobil sneh kalamitu. Cestári majú teréne všetky mechanizmy.

Ilustračný obrázok k článku SNEŽENIE spôsobilo kolaps v doprave: Prevrátené autobusy, padnuté stromy, neprejazdné cesty
12
Galéria

Silné sneženie obmedzuje v utorok ráno dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Banská Bystrica, Hronská Breznica, Stráže, Kremnička, Vígľaš, Zvolen, Zvolenská Slatina, Stožok, Detva a Dobrá Niva.

Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe zjazdnost.sk.

Kde si dávať pozor?

Na viaceré neupravené cesty, napríklad na horskom priechode Vernár, ale aj medzi Breznom a Polomkou či na trase Turčianske Teplice – Kremnica upozorňuje aj Zelená vlna.

Cestári tiež pripomínajú, že horské priechody (HP) Príslop, Donovaly a Šútovce, ako aj cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno sú uzavreté pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzavretý horský priechod Dobšiná aj cesty I/67 Dedinky – Ostrá Skala a II/531 Muráň – Č. Skala.

HP Herlianske Sedlo a cesta II/549 Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie sú podľa SSC v zimnom období neudržiavané a uzavreté pre všetku dopravu.

PREVRÁTENOM autobuse sa dočítate TU.

Výber z aktuálnych tém:

Padnuté stromy

Pre husté sneženie a poveternostnú situáciu popadali v Hornom Tisovníku v Detvianskom okrese v utorok stromy.

TASR to potvrdil starosta obce Ján Kľuka s tým, že situácia na hlavnom cestnom ťahu v obci je však v súčasnosti stabilizovaná.

Pripomenul, že kalamita nastala v noci z pondelka (16. 1.) utorok a pre sneženie padali stromy popri hlavnej ceste. Pre mimoriadnu situáciu bola približne dve až tri hody v tomto úseku zastavená doprava. Ako dodal, v obci bol aj skrížený kamión. Najviac zásahov mali podľa starostu hasiči, ktorí odstraňovali škody.

„V súčasnosti je cesta prejazdná, treba však po nej prechádzať opatrne,“ zdôraznil s tým, že problémy v Hornom Tisovníku spôsobilo veľa snehu naraz. Spomenul, že v teréne sú spolu s ním ľudia, ktorí pomáhajú situáciu stabilizovať. Podľa jeho slov stromy na hlavnom cestnom ťahu v obci odstránili.

O snežení a problémoch na cestách informujeme aj v tomto ČLÁNKU.

Aj výpadky elektriny

Husté sneženie a mokrý, ťažký sneh spôsobili vo viacerých okresoch Banskobystrického aj Žilinského kraja rozsiahlejšie výpadky elektriny. Viac ako 11.000 odberných miest je aktuálne bez elektriny.

TASR o tom v utorok informoval Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) v Žiline s tým, že v najbližších hodinách by sa mal ich počet výrazne znížiť.

Podľa Gejdoša najviac zasiahnutými okresmi sú Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Banská Štiavnica, Poltár a Rimavská Sobota. „Na mnohých miestach prebieha v týchto chvíľach ešte len vyhľadávanie poškodených úsekov. Viacero z nich sa pritom nachádza v ťažko dostupných lokalitách, napríklad v horách. Väčšinu problémov spôsobili stromy a konáre popadané na vzdušné vedenia vysokého napätia,“ konštatoval.

Výber správ, ktoré vás tiež ZAUJMÚ!

Slovensko v zajatí snehu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM