han Zo Slovenska

Snehová KALAMITA udrela v plnej sile: Na Orave je mimoriadna situácia a má byť HORŠIE!

Prvý februárový piatok je na viacerých miestach Slovenska sprevádzaný mohutným snežením. Dokonca už zasadol aj krízový štáb!

Ilustračný obrázok k článku Snehová KALAMITA udrela v plnej sile: Na Orave je mimoriadna situácia a má byť HORŠIE!
63
Galéria

Mesto Trstená v piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita na území mesta. Samospráva informáciu zverejnila na svojej webovej stránke.

Mimoriadna situácia

Primátorka Magdaléna Zmarzláková na ohrozenom území ustanovila viacero režimových opatrení. „Obyvatelia mesta sa budú aktívne zapájať pri záchranných prácach, a to pri odstraňovaní snehu, hlavne z chodníkov pri vlastných nehnuteľnostiach a v rámci vlastných nehnuteľností. Obmedzia používanie vlastných motorových vozidiel a ich výjazd do času sprejazdnenia miestnych komunikácií,“ vyplýva zo zverejneného oznamu o vyhlásení mimoriadnej situácie.

Okrem toho sa obyvatelia majú riadiť pokynmi mesta napríklad aj pri využívaní školských a predškolských zariadení v súvislosti s ich stanovenou prevádzkou počas snehovej kalamity.

Slovenský hydrometeorologický ústav vo štvrtok (2. 2.) informoval, že najviac sneženia v týchto dňoch očakáva v Žilinskom kraji. Najmä vo vyšších polohách podľa meteorológov pripadne miestami viac ako pol metra nového snehu.

Bude ešte horšie

„Aktuálne sa cez naše územie presúva ďalšie výrazné sneženie, ktoré prinesie najvýdatnejšie zrážkové úhrny počas tohto týždňa. Za 24 hodín môžu napadnúť desiatky centimetrov snehu, čo ešte skomplikuje situáciu,“ píše portál imeteo.sk.

Na Orave by do sobotného večera mohlo pripadnúť ďalších 30 až 50 cm nového snehu.

Aj v týchto okresoch má napadnúť pol metra snehu: Kysucké Nové Mesto, Čadca, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Žilina, Ružomberok, Poprad, Tvrdošín.

Pozor aj na západe

„Zároveň upozorňujeme, že na západe už začína silnieť vietor, ktorý na sever dorazí v nočných hodinách a hrozí tak tvorba snehových závejov a výskyt snehovej fujavice. Ak môžete tak radšej zostaňte doma,“ dodávajú na imeteo.sk.

Ďalšie aktuálne témy

Kalamita na Slovensku
63
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM