han Zo Slovenska

Smutný príbeh bociana: Preletel dva svetadiely, niekto ho na Slovensku popravil! FOTO

Zverstvo niektorých ľudí nepozná hraníc. Príkladom je aj smrť mladého bociana v obci Pribylina pod Tatrami, ktorý priletel z ďalekej Afriky, ale smrť našiel u nás.

Ilustračný obrázok k článku Smutný príbeh bociana: Preletel dva svetadiely, niekto ho na Slovensku popravil! FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

So smutnou správou prišli záchranári na Facebooku, ktorí našli bociana uhynutého neďaleko hlavnej cesty v okrese Liptovský Mikuláš. „Preletel dva svetadiely, smrť našiel v jednej z podtatranských dedín,“ píše sa na sociálnej sieti správa TANAP-u.

Bociany patria medzi najpopulárnejšie sťahovavé vtáky, ktoré prezimujú v Afrike, ale na ďalšie mesiace sa vracajú na Slovensko, kde prežívajú teplé dni. Práve samci si tu hľadajú samičky. Toto bol príklad aj spomínaného jedinca.

„Nepoznáme viac priateľského a ikonického operenca, ktorý sa zapísal do ľudského povedomia svojou majestátnosťou, príkladnou rodičovskou starostlivosťou a hlavne naviazanosťou na stavby, ktoré vznikli výlučne ľudskou činnosťou. Pud a vytrvalosť ženú bocianov bielych absolvovať strastiplnú cestu medzi dvoma kontinentmi až dvakrát za rok,“ píšu na Facebooku správa TANAP-u.

Cesta trvá mesiac

Ako uvádzajú odborníci, je nepredstaviteľné, čo musí každý jeden vták na svojej ceste absolvovať. „Táto dlhá púť je často sprevádzaná nepriazňou počasia, pytliactvom či strieľaním na vtáky zväčša len tak zo zábavy. Každopádne, po prílete na "mierumilovné“ Slovensko zrejme toto nebezpečenstvo nekončí," uvádzajú na sociálnej sieti. Žiaľ, potvrdilo sa, že aj uhynutý bocian v obci Pribylina, bol popravený.

„To, že len pred niekoľkými dňami nahlásený uhynutý bocian z obce Pribylina bude práve obeťou strelného usmrtenia, by asi nepredpokladal nikto z nás. V tele bociana bolo po RTG vyšetrení nájdených minimálne 5 brokov. Rany na hrudi, krídle a hlave boli čerstvé, a preto sme mohli staršie zranenia s určitosťou ihneď vylúčiť,“ šokujú ochranári.

Udalosti na Slovensku

Všetci sa zhodli, že ide o nepochopiteľný čin, ktorý stál mladého bociana život. „V súvislosti s týmto vtáčím nešťastím Správa TANAP-u podala trestné oznámenie orgánom činným v trestnom konaní na prešetrenie spáchania trestného činu usmrtenia chráneného druhu živočícha. Spoločenská hodnota bociana bieleho je súčasnosti stanovená na 2 300 €,“ píše sa na záver správy.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Preletel dva svetadiely, smrť našiel v jednej z podtatranských dedín Nepoznáme viac priateľského a ikonického operenca,...

Posted by Správa TANAP on Tuesday, May 4, 2021
Poprava bociana pod Tatrami
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM