han Zo Slovenska

SMUTNÝ pondelok: Do novinárskeho neba odišli dvaja skúsení novinári

V pondelok (10. októbra) sa Slovensko dozvedelo hneď dve smutné správy o úmrtiach z radov redaktorov.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÝ pondelok: Do novinárskeho neba odišli dvaja skúsení novinári
Zdroj: pexels.com

Vo veku 75 rokov zomrel televízny poľnohospodársky redaktor Peter Maťašovský. Svoj pracovný život zasvätil spravodajstvu a aktuálnej publicistike v Československej a neskôr v Slovenskej televízii. TASR o tom informovala jeho dcéra Petra Stano Maťašovská.

Prvý muž

Maťašovský nastúpil do Československej televízie v roku 1974 po absolvovaní konkurzu na pozíciu programového hlásateľa. Bol prvým mužom v tejto dovtedy čisto ženskej špecializácii.

Po troch rokoch natrvalo zostal v spravodajstve. Maťašovský bol moderátorom hlavnej federálnej večernej spravodajskej relácie, moderátorom ekonomických formátov, ako napríklad Kredit či Hospodársky zápisník, a redaktorom spravodajstva so špecializáciou na poľnohospodárstvo.

Vo verejnoprávnej televízii pracoval 30 rokov a v závere svojho pôsobenia bol vedúcim vydania hlavnej večernej spravodajskej relácie. Venoval sa aj odbornej jazykovej príprave viacerých súčasných moderátorov a redaktorov.

Maťašovský bol držiteľom niekoľkých novinárskych ocenení.

Ďalšia smrť

Vo veku 84 rokov zomrel redaktor, publicista a vydavateľ Rudolf Belan. Úmrtie potvrdila jeho manželka Soňa Belanová a Spolok slovenských spisovateľov.

Belan bol dlhoročným riaditeľom vydavateľstva Smena v Bratislave a manažoval aj mládežnícky denník Smena. Niekoľko rokov pôsobil ako vedúci mládežnícky funkcionár. Po odchode do dôchodku napísal spomienkové knihy Zväzáci (2015) a Smena (2021), ktoré sú svedectvom o spoločenskom i politickom živote mladých povojnových generácií.

V posledných rokoch sporadicky účinkoval aj ako vydavateľ. Jeho redaktorským a vydavateľským epilógom je nedávne vydanie nedokončeného publicistického románu Ľuboša Juríka Tajomstvo rovnováhy o živote a diele Rudolfa Schustera.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM