han Zo Slovenska

Smrť mesačného chlapčeka z OSADY: Pred tragédiou tam boli sociálni pracovníci, FOTO

Pracovníci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi nezaznamenali pred tragickým úmrtím chlapčeka v rómskej osade v Richnave v okrese Gelnica žiaden podnet v súvislosti so zanedbaním starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Smrť mesačného chlapčeka z OSADY: Pred tragédiou tam boli sociálni pracovníci, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V reakcii na poslaneckých prieskum, ktorý sa z tohto dôvodu na Spiši v pondelok koná, to uviedla Marianna Šebová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny.

„S rodinou, do ktorej sa Paľko narodil, prišli pracovníci do kontaktu prvýkrát v októbri 2020. Dôvodom bolo súdne konanie vo veci priznania rodičovských práv a povinností matke vo vzťahu k osobnej starostlivosti o dieťa. Súd ich matke priznal a ani zo strany sociálnych pracovníkov nebol identifikovaný dôvod na ďalšie intervencie v rodine, až do januára 2023,“ uviedla Šebová.

Dodala, že sociálni pracovníci vykonávajú opatrenia na základe podnetov či informácií napríklad od pediatrov, sociálnych pracovníkov obce či od zdravotných asistentov, ktorí monitorujú dianie v obci. V súvislosti s dotknutou rodinou však takýto podnet ani informáciu nezaznamenali.

Ďalší kontakt

Opätovný kontakt nadviazali s rodinnými príslušníkmi bezprostredne po hospitalizácii chlapca. Príslušný úrad práce prijal opatrenia zamerané na prácu s rodinou v jej prirodzenom prostredí a vypracoval sociálny plán s cieľom zlepšiť starostlivosť o deti a stabilizovať bytové podmienky. Z dôvodu zhoršenia situácie do plánu zapojili aj terénnych sociálnych pracovníkov, asistenta zdravia a detskú lekárku. Šebová dodala, že zodpovední pracovníci rodinu pravidelne monitorujú, rodičov usmerňujú a poskytujú im potrebnú pomoc.

Ústredie práce v tejto súvislosti upozorňuje, že v rómskej osade v Richnave žije aktuálne 1568 maloletých detí a približne 1150 dospelých. Sociálni pracovníci sa tam starajú o 1210 detí v 557 rodinách a terénni pracovníci navštevujú osadu pravidelne v týždňových intervaloch. Okrem iného asistujú rodičom pri nadobúdaní rodičovských zručností vrátane zvládania základných úkonov.

V osade na dennej báze pôsobia aj terénni sociálni pracovníci obce a asistenti zdravia.

O život prišiel len mesačný chlapec po tom, ako ho koncom januára vo veľmi zlom zdravotnom stave priviezli záchranári do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Ďalšie aktuálne témy

Problém je bývanie

Problémom rómskych komunít na Slovensku je najmä absencia stavebných pozemkov, a s tým súvisiace neriešenie bytovej otázky. V súvislosti s tragédiou v rómskej osade v obci Richnava, okres Gelnica, kde vo februári zahynul len mesačný chlapček, to v pondelok po skončení poslaneckého prieskumu uviedol predseda parlamentného výboru pre sociálne veci Vladimír Ledecký (SaS). Polícia prípad naďalej vyšetruje.

„Štát musí k tomu pristúpiť aktívne a vymeniť pozemky s obcou, aby si ich mohli ľudia kúpiť a začať stavať normálne, nie na čierno. Aj samotná obec má záujem stavať byty, musí však vyriešiť najmä infraštruktúru,“ skonštatoval Ledecký.

Na mieste je podľa neho tiež decentralizácia systému, ktorá by v konečnom dôsledku uľahčila aj čerpanie európskych fondov na riešenie rómskej problematiky.

30 rokov nič

Starosta obce Peter Biroš zdôraznil, že problém tejto komunity sa v Richnave neriešil 30 rokov. „Nie je tam voda, kanalizácia, skrátka nič, čo tí ľudia potrebujú,“ skonštatoval starosta. V rómskej osade tam žije viac ako 2800 ľudí, počet obyvateľov obce je na úrovni takmer 3400.

Chybou podľa Ledeckého je, že sa v osade nevybudovalo komunitné centrum, žiadna infraštruktúra a nie sú pripravené ani pozemky na riešenie bytovej otázky. V tomto smere očakáva aktívnu pomoc zo strany splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Vyzdvihol tiež kompetentnosť a odhodlanie nového vedenia obce.

„Je vidieť, že s tým chcú niečo naozaj robiť. Treba však povedať, že sú tu len dvaja terénni pracovníci, čo je na takýto počet ľudí veľmi málo. Personálne poddimenzovaná je táto oblasť aj na úrade práce v Spišskej Novej Vsi,“ zhodnotil Ledecký.

Dôležité podľa poslankyne Kataríny Hatrákovej je dostať systém pod gesciu jedného ministerstva a zlepšiť metodiku a kontrolu jednotlivých projektov. „Myslím si, že systém sociálno-právnej ochrany detí máme nastavený nešťastne, pretože je v gescii viacerých ministerstiev, a tým pádom sa stáva, že nám takéto krízové situácie prepadajú sitom,“ skonštatovala.

Výber z aktuálnych tém:

Osada Richnava, kde zomrel mesačný chlapec
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM