Aktualizované Zo Slovenska

Sme vláda, ktorá NEKRADNE! Zvýšime prídavky na deti aj daňové bonusy, oznámil Heger

Od 1. júla plánuje vláda zvýšiť prídavky na deti, aj daňové bonusy. Na jednorazový 100-eurový príspevok bude mať nárok 1,1 milióna detí.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Vláda chce na pomoc ľuďom so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Vo štvrtok to avizoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Pomoc pre ľudí

„V rámci pomoci pre obyvateľov na boj s infláciou predstavujeme jednorazové aj systémové opatrenia. Ide o jednorazový prídavok na dieťa, uvedenie jednorazového príspevku pre skupiny ľudí najviac ohrozené infláciou. Taktiež zvyšujeme daňový bonus,“ priblížil na tlačovej konferencii.

Na jednorazový 100-eurový príspevok bude mať nárok 1,1 milióna detí, dostane ho 660-tisíc rodičov.

V tomto roku plánujú minúť, na jednorazové aj systémové opatrenia, 260 miliónov eur. „Vieme, že problém inflácie je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky. Na budúci rok pomôžeme občanom SR sumou vyše jednej miliardy eur,“ doplnil Heger.

Tlačovka mala aj nevídaný záver. Sprevádzal ju trapas vo výpočtoch ministra financií. Viac sa dočítate TU:

100-eurový príspevok

Podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka (Sme rodina) vláda považuje za najdôležitejšiu pomoc rodinám s deťmi. „Vyplatíme jednorazový príspevok vo výške 100 eur každej rodine, ktorá má nárok na prídavok na dieťa. Celkom pôjde o 661-tisíc rodičov a 1,1 milióna detí. Celková suma na tento zvýšený jednorazový rodinný prídavok na dieťa bude vo výške 83 miliónov eur,“ doplnil Krajniak.

Podľa ministra práce druhým typom pomoci je jednorazový príspevok domácnostiam v hmotnej núdzi vo výške 100 eur. „Je to najmä na pokrytie zvýšených nákladov na bývanie alebo na energie. Celkom to bude 5,8 milióna eur. Tento príspevok môže byť vyplatený v súbehu s pomocou pre deti,“ poznamenal.

Treťou skupinou, ktorej vláda pomáha sumou 100 eur, sú podľa Krajniaka seniori. „Máme viac ako 100-tisíc seniorov vo veku nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok. Celkovo na nich pôjde 10,2 milióna eur,“ oznámil.

Ohrozené skupiny

Ohrozenou skupinou je podľa jeho slov skupina 80-tisíc ľudí – opatrovateľov a osobných asistentov osôb s ŤZP. „Im taktiež bude patriť jednorazový príspevok 100 eur,“ poznamenal. Na túto pomoc podľa neho pôjde 8 miliónov eur.

Poslednou skupinou, ktorej vláda pomôže jednorazovým príspevkom 100 eur, sú náhradní rodičia. „Je ich približne 7 500,“ informoval. Na túto sociálnu skupinu pôjde pomoc 750 000 eur. Jednorazová pomoc pre všetky ohrozené skupiny tak podľa Krajniaka dosiahne výšku 108 miliónov eur.

Daňové bonusy

Od 1. júla plánuje zvýšiť prídavky na 30 eur a od 1. januára 2023 na 40 eur. Daňové bonusy by sa mali zvýšiť na budúci rok na 50 až 100 eur a príspevok na služby deťom má byť 60 eur.

„Tieto veci jasne ukazujú, že sme vláda, ktorá vie veľmi komplexne pomôcť ľuďom práve v týchto ťažkých časoch. Ale to dôležité je, že sme vláda, ktorá využíva potenciál z toho, že nekradne, z toho, že zvyšuje efektivitu hospodárenia štátu a nerozvracia verejné financie tak, ako to robili vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ dodal Heger.

Prečítajte si aj

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM