Správy Politika

Sme rodina chce pomôcť rodičom: Vrátia sa do škôl a škôlok obedy ZADARMO?

Podľa Krištúfkovej chce hnutie Sme rodina pomôcť rodinám v dobe rastúcej inflácie a zvyšujúcich sa cien energií.

Ilustračný obrázok k článku Sme rodina chce pomôcť rodičom: Vrátia sa do škôl a škôlok obedy ZADARMO?
Zdroj: TASR/František Iván

Poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina) na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží pozmeňujúci návrh, ktorým by sa opätovne zaviedla dotácia na stravu pre deti v materských a základných školách. V piatok o tom informovalo hnutie Sme rodina.

Zmena by sa mala týkať nielen opätovného zavedenia dotácie, ale aj jej zvýšenia. Pôvodná suma dotácie na obed bola vo výške 1,3 eura, poslankyňa navrhuje jej zvýšenie na 2,3 eura.

Pomoc rodinám

Podľa Krištúfkovej chce hnutie Sme rodina pomôcť rodinám v dobe rastúcej inflácie a zvyšujúcich sa cien energií. „Pomoc zo strany štátu a vlády je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Pevne verím, že rovnako si vážnosť situácie uvedomujú aj moji kolegovia v parlamente a že náš návrh na opätovné zavedenie dotácie na jedlo pre deti v školách podporia,“ uviedla Krištúfková.

Koncom roka 2020 prelomilo plénum Národnej rady (NR) SR veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri návrhu zákona o dotáciách.

Okruh sa zúžil

Okruh detí, na ktoré bolo možné poskytnúť dotáciu na zabezpečenie stravy v materskej a základnej škole, sa zúžil.

Dotáciu po novom poskytovali už len na dieťa, ktoré navštevovalo materskú školu alebo základnú školu, v ktorej je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, a na dieťa, ktoré navštevovalo materskú školu alebo základnú školu a žilo v domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem bol najviac vo výške životného minima.

Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa sa zároveň zvýšila tak, aby pokryla najvyššie finančné pásmo na nákup potravín v základnej škole na druhom stupni vyučovania, ktoré bolo vo výške 1,30 eura za jeden obed. Právna úprava nadobudla účinnosť v auguste 2021.

Ilustračné foto

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM