Monika Hanigovská Zo Slovenska

Slovenský lekár otvorene: ZRUŠME opatrenia! Musíme delta vírus vnímať ako chrípku

Podľa slov slovenského lekára treba prestať počítať nakazených, chorých aj hospitalizovaných.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský lekár otvorene: ZRUŠME opatrenia! Musíme delta vírus vnímať ako chrípku
Zdroj: unsplash.com

Názory a odporúčania ohľadom novej mutácie sú rôzne, no do popredia sa dostávajú hlasy, ktoré novú hrozbu nevidia až tak čierno. O slovo sa teraz prihlásil slovenský lekár, ktorý svoj názor otvorene predostrel verejnosti.

Slovenský lekár

Čo by bolo podľa neho teraz najvhodnejšie? „Zrušiť, ale že úplne všetky obmedzenia a pristupovať ku covidu ako ku chrípke s možnosťou dobrovoľnej vakcinácie. Prestať počítať nakazených, chorých, hospitalizovaných. Prestať s registráciou na hraniciach a testovaním, najlepšie od zajtra,“ píše na Facebooku Slavomír Šuch, lekár internej JIS a urgentného príjmu v nemocniciach Čadca a Trstená a oddelenia urgentného príjmu v Martine.

Aktuálne informácie o COVID-19

Slavomír Šuch svoje požiadavky odôvodňuje. Podľa jeho slov poznáme monoklonálne protilátky na kauzálnu liečbu a zároveň rastúce kvórum zaočkovaných.

„Každá ďalšia mutácia vírusu je menej toxická, a to napriek zvýšenej virulencii,“ píše a zároveň jedným dychom dodáva, že na Slovensku sa vírus v populácii prakticky nevyskytuje.

Veľké plus vidí aj v tom, že „ľudia sa nebránia používaniu R – O – R v rizikových situáciách a verejnosť je dostatočne, možno až príliš informovaná o všetkých aspektoch vírusu a vie sa podľa toho správať.“ Pomôcť Slovákom môže podľa jeho slov liek Ivermektín a podporná vitamínová liečba.

Prekročili čiaru

Lekár obrátil svoju pozornosť aj na odborníkov. „Vyzývam týmto pandemickú komisiu aj krízový štáb, aby ukončili svoju činnosť a štát prešiel do tichého monitoringu šírenia vírusu.“

„Zrušením bezplatného testovania pre verejnosť a zároveň požadovanie povinných testov za účelom ochrany verejného zdravia štátne autority prekročili pomyslenú čiaru, cez ktorú sa už nemôžeme preniesť bez prejavenia odporu,“ varuje.

„Pre zaočkovaných a osoby po prekonaní covid-19 sú nepotrebné aj R – O – R . Ak ich od nich autority vyžadujú, tak len kvôli ochrane tých, ktorí koronu neprekonali a ktorí neboli očkovaní,“ myslí si.

Ako mačací šampón

Odborník si nezahryzol do jazyka a neodpustil si ani politickú poznámku. „Veľmi tu trčí v pozadí rukopis nemenovaného autora opatrení, a to asi ako slama z jeho tenisiek… A tá jeho pomsta verejnosti za oprávnené reptanie verejnosti proti prefinancovaným rýchlokvaseným kontajnerovým MOM-kám je tak prvoplánová ako jeho mačací šampón.“

Variant delta

Udomácňovanie novej mutácie však môžeme dobre vidieť napríklad na obyvateľoch Spojeného kráľovstva. Oficiálne vládne údaje ukázali v stredu (7. júla) ďalších 32 548 prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od 23. januára.

Máme však aj dobré správy. „Variant delta zatiaľ vykazuje úmrtnosť 0,3 percenta. To je veľmi povzbudivé,“ upozornil nedávno austrálsky virológ Stuart Turville pre web ABC News, ktorého ďalej cituje český portál iDNES.

Bol to aj český epidemiológ Jiří Beran, ktorý sa taktiež nedávno vyjadril k takzvanému indickému variantu koronavírusu. „Musíme prestať démonizovať delta vírus,“ vyhlásil vedec s tým, že pri pohľade na dostupné dáta z Veľkej Británie, kde sa táto mutácia silno rozšírila, je úmrtnosť asi 20-krát nižšia, než pri predchádzajúcej mutácii alfa, ktorú sme donedávna poznali ako britskú mutáciu, informovalo o tom CNN PRIMA NEWS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo hýbe Slovenskom

Už nie je júl 2020! Haló !!!! Zrušiť, ale že úplne všetky obmedzenia a pristupovať ku Covidu ako ku chrípke s možnosťou...

Posted by Slavomir Such on Tuesday, July 6, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM