han Politika

Slovensku HROZÍ odstávka plynu na niekoľko dní! Sulík sa spolieha na priemernú zimu

Pokiaľ bude nadchádzajúca zima extrémne studená, mohlo by na Slovensku koncom februára dôjsť k úbytku zásob plynu. V takom prípade by sa na osem až deväť dní odstavili niektoré výrobné podniky.

Ilustračný obrázok k článku Slovensku HROZÍ odstávka plynu na niekoľko dní! Sulík sa spolieha na priemernú zimu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Povedal to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Bývalý šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) Sulíkovi vyčítal najmä údajnú nečinnosť pri riešení rastúcich cien energií.

Vsádza na (ne) zimu

„Ak bude zima taká, aký je priemer z posledných 20 rokov, tak plynu je s veľmi slušnou rezervou dostatok," povedal Sulík s tým, že ak bude najhoršia zima, aká bola za posledných 20 rokov, tak osem alebo deväť kalendárnych dní by koncom februára mohlo byť plynu nedostatok.

V takom prípade by podľa jeho slov vláda vo všeobecnom hospodárskom záujme vypla dodávky dvom až trom najväčším spotrebiteľom zemného plynu, ako sú Duslo alebo Slovnaft.

Kamenický pripomenul rast cien energií, ktorý má už v súčasnosti vplyv na zdražovanie aj ostatných výrobkov, ako sú potraviny či stavebné materiály. Vláda podľa exministra neráta s kompenzáciou rastu cien energií, keďže na ňu nemá pripravené peniaze v rozpočte.

„Ľudí bude zaujímať, aké šeky, koľko čo zdražie. Budúci rok čakajú mnohých, napriek tomu, že vy hovoríte, že budú stúpať platy, veľké problémy, možno až chudoba,“ povedal Kamenický. Sulík oponoval, že pre domácnosti sa cena energií zásadnejším spôsobom nezvýši a napríklad u plynu pôjde o návrat na úroveň cien z roku 2020.

Hlavne firmy

Jedným z opatrení, ktoré by mohli kompenzovať vysoké ceny energií na svetových trhoch, by malo byť podľa Sulíka pásmové rozdelenie tarify za prevádzku systému (TPS), ktorú by mal v pondelok (25. 10.) predstaviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Táto zmena sa však dotkne najmä firiem. TPS tvorí významnú časť faktúr za elektrickú energiu a z jej výberu sa dotuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) či ťažba uhlia na hornej Nitre. Zatiaľ čo Sulík pripisuje vysokú TPS štedrým dotáciám výrobcov OZE z čias vlády Smeru-SD, Kamenický oponoval, že 60 % fotovoltických elektrární bolo pripojených počas Radičovej vlády v rokoch 2010 a 2011.

Riešením vysokých cien energií najmä pre firmy je podľa Sulíka využitie rastúcich príjmov z emisných povoleniek do Envirofondu, kde namiesto rozpočtovaných 165 miliónov eur pritečie v tomto roku okolo 350 miliónov eur.

„O tieto peniaze sa idem snažiť, aby sa dostali do priemyslu,“ povedal Sulík. Minister odmietol aj obvinenie Kamenického, podľa ktorého chystá liberalizáciu cien energií. Sulík pripomenul, že ide o implementáciu noriem EÚ, najmä zimného energetického balíčka. „Robíme to len v nevyhnutnej miere, ako požaduje Európska únia,“ tvrdil Sulík.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM