han Zo Slovenska

Slovensku hrozí KALAMITA: Napadnúť má až 20 cm SNEHU! Dočkať sa ho majú aj v Bratislave

A je to tu! Sneh, ktorý sa počas zimy na viacerých miestach Slovenska vyhýbal, teraz ukáže svoju silu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensku hrozí KALAMITA: Napadnúť má až 20 cm SNEHU! Dočkať sa ho majú aj v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk/Milan Hanzel

Na väčšine územia Slovenska očakávajú meteorológovia vo štvrtok (19. 1.) sneženie. V severných oblastiach sa môžu vyskytnúť aj snehové jazyky

Dážď, ale aj sneh

V štyroch okresoch na východe Slovenska upozorňujú na dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. V stredu sú aktuálne viaceré hydrologické výstrahy.

Výstraha pred snežením platí vo štvrtok od 3.00 h do 15.00 h v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Vzťahuje sa aj na väčšinu Prešovského, Trenčianskeho kraja a časť Košického a Nitrianskeho kraja.

Výstrahu vydali aj pre Bratislavu. V závislosti od oblasti môže spadnúť päť až 20 centimetrov sne­hu.

Na snehové jazyky upozorňuje SHMÚ najmä v Žilinskom kraji, no vyskytnúť sa môžu aj v časti Prešovského, Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Prvostupňová výstraha platí od štvrtka 7.00 h do 18.00 h.

Dážď očakávajú odborníci v okresoch Medzilaborce, Humenné, Snina a Sobrance s výstrahou od 3.00 do 15.00 h.

Pozor na povodne

V stredu platia viaceré výstrahy pred povodňami. V povodí Slanej platí výstraha tretieho stupňa pre Revúcu, druhého stupňa pre Rimavskú Sobotu a prvého pre Rožňavu. Pre väčšinu oblastí v povodí Torysy platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy až na Trebišov-Roňava, kde je vyhlásený tretí stupeň výstrahy pred povodňami.

Výstraha tretieho stupňa platí aj pre Košice-okolie v povodí Hornádu a druhého stupňa pre Košice-okolie v okolí rieky Bodva. Pre Košice vyhlásili výstrahu prvého stupňa. V povodí rieky Ipľa platia druhostupňové výstrahy – týkajú sa oblastí Levice-východ a Lučenec, vo Veľkom Krtíši vydali prvostupňovú výstrahu. Pre Levice-západ platí výstraha prvého stupňa.

Výber z aktuálnych tém:

Kde má snežiť?

„Slovensko už niekoľko dní sužuje sneženie, ktoré trápi predovšetkým horské priechody. Nižšie polohy zasa majú opačný problém. Vplyvom výdatných zrážok sa už začali vylievať vodné toky, ktoré predstavujú ohrozenie,“ uvádza web o počasí imeteo.sk.

Ako ďalej informuje portál, tak čo juh a východ nášho územia bude sužovať výdatný lejak a dokonca aj búrky, tak zvyšné časti Slovenska budú bojovať s návalmi snehu.

„Horské oblasti čaká ďalšia dávka nového snehu, ktorá opäť spôsobí rozsiahle dopravné komplikácie a môžeme spokojne tvrdiť to, že táto vlna sneženia, ktorá sa blíži bude najvýdatnejšia z celého tohto týždňa,“ tvrdia na imeteo.sk

Aj v hlavnom meste

Rozsiahle sneženie sa očakáva predovšetkým na Spiši a v oblasti Gemera. Zaujímavé to bude s hranicou sneženia. „Zatiaľ čo v oblasti východného Slovenska bude hranica sneženia ležať nad 1000 metrov, tak čím západnejšie pôjdeme, tak tým bude hranica sneženia ležať nižšie. Na západnom Slovensku tak hranica sneženia bude ležať už od 300 metrov,“ píše imeteo.sk.

Snehové vločky by sa mohli vyskytnúť aj v nížinách. „Neznamená to však, že sneh aj napadne. Teploty budú okolo nuly a ak sa nejaká snehová pokrývka vytvorí, tak najskôr vo vyššie položených častiach Bratislavy, či v oblasti Malých Karpát,“ dodali na webe.

Kalamitu však očakávajú inde. „Najvýdatnejšie zrážky sa však očakávajú na strednom a východnom Slovensku. Tu však bude hranica sneženia vysoko a snehová kalamita dorazí len do oblasti hôr,“ poznamenali experti na počasie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM