han Zo Slovenska

Slovensko zaznamenalo 16 PRÍPADOV tuberkulózy u Ukrajincov! Máme situáciu pod KONTROLOU?

Slovensko zaznamenalo 16 prípadov tuberkulózy (TBC) u ukrajinských občanov od vypuknutia vojny.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zaznamenalo 16 PRÍPADOV tuberkulózy u Ukrajincov! Máme situáciu pod KONTROLOU?
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Pre TASR to uviedol primár oddelenia pneumoftizeológie a konzultant Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre TBC Ivan Solovič.

Takto sme na tom

Situácia s TBC je na Slovensku celkovo stabilizovaná. „Tak ako v predchádzajúcich rokoch, lokálne mikroepidémie sú hlavne u marginalizovaných skupín obyvateľstva z málo podnetného prostredia,“ ozrejmil.

Počet prípadov TBC na Slovensku podľa Národného centra zdravotníckych informácií každoročne ubúda. Najviac pacientov je vo veku do piatich rokov. Pokles prípadov podľa centra zapríčinilo povinné očkovanie, ktoré trvalo do konca roka 2011.

Stále sa očkuje

Proti TBC sa na Slovensku očkuje stále. Týka sa to najmä detí v kontakte s TBC ochorením s negatívnymi výsledkami a nálezom na röntgene pľúc a tiež novorodencov prepúšťaných do rodiny so známym výskytom tuberkulózy, vysvetlila Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice.

Očakávalo sa, že migrácia ľudí z Ukrajiny v dôsledku vojny môže prispieť k šíreniu TBC. Epidemiologickú situáciu v súvislosti s migrujúcimi monitoruje Úrad verejného zdravotníctva SR.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM