Zo Slovenska

Slovensko, priprav sa na silné BÚRKY: Pravdepodobnosť škôd je vysoká

Meteorológovia upozorňujú, že búrky hrozia v nedeľu všade, na západnom a strednom Slovensku aj silnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko, priprav sa na silné BÚRKY: Pravdepodobnosť škôd je vysoká
Zdroj: TASR/AP

Búrky, ktoré majú v priebehu nedele (1. 8.) zasiahnuť celú krajinu, majú na západnom a strednom Slovensku udrieť s väčšou silou a intenzitou. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pred búrkami na západnom a strednom Slovensku vydal výstrahu vyššieho, 2. stupňa.

Možné škody

Hoci sa búrky môžu tvoriť už od rána, v popoludňajších hodinách, od 12.00 do 20.00 hod. môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami s úhrnmi od 30 do 50 mm a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 – 110 km/h.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňuje SHMÚ.

Viac správ zo Slovenska

Výstrahy prvého stupňa

Pre východnú časť krajiny a tiež regióny Kysúc a Oravy platí výstraha pred búrkami 1. stupňa. Aj v tomto prípade môžu byť spojené s lejakmi, pri ktorých spadne 20 až 40 mm zrážok i nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 – 85 km/h.

Pre južné okresy vydali meteorológovia tiež výstrahy pred vysokými teplotami, v nedeľu popoludní môžu kulminovať na 33 – 34 stupňoch Celzia.

V oblastiach Spiša, Oravy, Turca, Liptova a Horehronia zasa počas celej nedele hrozí vo vysokohorských polohách nárazový vietor s rýchlosťou 110 – 135 km/h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM