Zo Slovenska Politika

Slovensko očami Matoviča: Vďaka príspevku 200 eur na dieťa sme európsky UNIKÁT

Vďaka zvýšeniu príspevku na dieťa je Slovensko podľa Igora Matoviča európska jednotka v podpore rodiny.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko očami Matoviča: Vďaka príspevku 200 eur na dieťa sme európsky UNIKÁT
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovensko sa schválením 200 eur na dieťa stalo európskym unikátom a lídrom v podpore rodiny. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) to vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR v súvislosti s nárastom prídavkov na dieťa na 60 eur a zvýšením daňového bonusu na 140 eur.

„Platí, že týmto sa Slovensko stalo európskym unikátom a lídrom v podpore rodiny v prepočte na HDP, v prepočte na priemernú mzdu. Neexistuje krajina v Európskej únii, ktorá by dávala viac v priamej finančnej podpore na dieťa od 1. januára budúceho roku, ako Slovensko,“ skonštatoval Matovič.

Prečítajte si tiež

Podobne sa v utorok večer vyjadril aj na sociálnej sieti, kde pridal aj graf. „Čo sme sľúbili, dnes sme definitívne splnili. Od Nového roku budú mať rodiny detí do 18 rokov mesačne až 200 eur na dieťa. Ako je možný tak veľký rozdiel? Jednoducho … robíme presne to, čo sme ľuďom sľúbili = nekradneme a pomáhame. Tentokrát 2,5 milióna deťom a ich rodinám. S láskou … užívajte,“ odkázal Slovákom Igor Matovič.

Kto to zaplatí?

V utorok schválili poslanci novelu zákona o dani z príjmov, v rámci ktorej sa daňový bonus zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov.

Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš sa poďakoval všetkým poslancom, ktorí za zákon hlasovali.

Zatiaľ na dva roky

Matovič priblížil, že zatiaľ počítajú s tým, že na roky 2023 a 2024 bude daňový bonus 140 eur, následne by sa znížil o 40 eur a namiesto toho by prišlo krúžkovné.

Závisí to však podľa jeho slov od toho, ako sa bude vyvíjať situácia. „Vôbec nie je vylúčené, že následne daňový bonus zostane v tejto výške a krúžkovné bude plus k 200 eurám,“ do­dal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

SLOVENSKO EURÓPSKA 1* … v podpore rodiny. Čo sme sľúbili, dnes sme definitívne splnili. Od Nového roku budú mať rodiny...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, December 6, 2022
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM