han Zo Slovenska

Slovensko hlási DESIATKY prípadov DELTA: Dostali ju aj Slováci, ktorí nikam necestovali

Na Slovensku sa celkovo od júna potvrdilo 35 prípadov delta variantu nového koronavírusu. Znamená to, že u nás prevláda alfa variant ochorenia COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko hlási DESIATKY prípadov DELTA: Dostali ju aj Slováci, ktorí nikam necestovali
Zdroj: www.pixabay.com

Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková s tým, že v konkrétnych prípadoch delta variantu zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty.

Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli. Na Slovensku aj naďalej dominuje alfa variant nového koronavírusu, čiže o tzv. britskú mutáciu.

Výzva ľuďom

ÚVZ ľudí vyzýva, aby dodržiavali platné protiepidemické opatrenia na území SR i po príchode zo zahraničia. Račková zdôraznila, že ich cieľom nie je ľudí obmedzovať a že zavedené opatrenia spomaľujú šírenie nového koronavírusu vrátane jeho infekčnejších variantov.

„Cieľom opatrení je zabrániť prudkému nárastu infikovaných osôb, následnému vzostupu hospitalizácií, preťaženiu zdravotného systému a zabrániť úmrtiam. Jedine očkovanie nás ochráni pred vážnymi stavmi ohrozujúcimi zdravie,“ odkázali verejní zdravotníci.

Laboratóriá ÚVZ SR, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave úspešne sekvenovali 1 148 pozitívnych vzoriek.

Ďalšie aktuálne témy

Aké sú čísla?

Račková priblížila, že alfa variant bol laboratórne potvrdený v 1 120 prípa­doch, čo je takmer 98 percent zo sekvenovaných vzoriek. Beta variant identifikovali laboratóriá v štyroch prípadoch. Kapa variant nebol potvrdený ani v jednom prípade. Delta variant, ktorý ešte v máji na Slovensku laboratórne nepotvrdili, sa v júni identifikoval v 15 pozitívnych vzorkách, čo je 1,3 percenta zo všetkých úspešne sekvenovaných vzoriek.

V deviatich prípadoch identifikovali ostatné varianty, pričom v troch pozitívnych vzorkách išlo o variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Kolumbii, v štyroch o variant, ktorý prvýkrát zachytili v Egypte a v jednom prípade išlo o variant prvýkrát zaznamenaný v Rusku.

V júni sa na Slovensku pomocou PCR testovania identifikovalo 1 793 pozitívnych vzoriek. Na sekvenovanie postúpili 1 247 z nich, čo predstavuje 69,5 percenta zo všetkých pozitívnych vzoriek.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM