Zo Slovenska

Slovensko čelí nepríjemnej INVÁZII: Balkóny aj byty zaplavili otravné BZDOCHY

Obyvatelia niektorých častí Slovenska čelia nepríjemnému problému. Bojujú s tisícmi chrobákov.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čelí nepríjemnej INVÁZII: Balkóny aj byty zaplavili otravné BZDOCHY
Zdroj: Facebook.com/Košice - kuriozity a absurdity

„Koniec leta sa v južných lokalitách Slovenska nesie v znamení invázie bzdôch, ktoré ľuďom zamorili balkóny, podokenice či dokonca celé príbytky,“ informuje iMeteo.sk.

Zamorené rekreačné stredisko

Tomuto inváznemu druhu sa darí v teplej klíme. Keďže tento rok nie je núdza o horúčavy, koncom leta bzdochy zaplavili hlavne obce a mestá na juhu Slovenska.

Ľudia nevedia, čo robiť. Sociálne siete zaplavujú rozhorčené reakcie s fotkami bzdôch na balkónoch, oknách a stenách. „V známom kúpaliskovom rezorte pri Leviciach dokonca bzdochy zamorili rekreačné domčeky do takej miery, že návštevníci boli nútení dovolenky ukončiť predčasne,“ dodáva server.

Invázny druh

V prípade chrobáka, ktorý sa aktuálne vo veľkých počtoch vyskytuje napríklad v okolí Levíc, Rimavskej Soboty či napríklad Lučenca, ide o invázny druh bzdochy sietnička dubová a platanová.

„Bzdochy prenášajú rôzne patogény, ktoré škodia rastlinám, ale na ľudí a na zvieratá nemajú negatívny vplyv,“ priblížila odborníčka Alica Kočišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Hoci ide o „otravný“ hmyz, pre človeka nie je nebezpečný.

Server upozorňuje, že keďže ide o invázne druhy, na našom území aktuálne nemajú prirodzených nepriateľov, ktorí by ich počet regulovali.

Čo robiť?

Vlani mali podobný problém napríklad v Košiciach, kedy sťažnosti prichádzali z rôznych častí mesta. Podľa odborníkov stačí len vydržať, keďže oficiálny postrek na tento druh škodcov neexistuje.

„Na oknách, najmä v južných teplejších častiach Slovenska, sa v posledných horúcich dňoch dalo vidieť rojenie tohto hmyzu, ktoré čoskoro skončí. Preto stačí len vydržať,“ dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM